Gazdaság

2017.04.17. 14:40

2009-es szintre csökkent a cégek száma az országban

Zalaegerszeg- Az első negyedévben 10.358 cégtörlés mellett csak 6.600 cégalapítás történt, ezzel 540 ezer alá csökkent a cégek száma Magyarországon. A regisztrált cégek száma utoljára 2009-ben volt ilyen alacsony.

Zalai Hírlap

- Nyolc éve nem állt ilyen alacsonyan a cégszámláló Magyarországon. Persze ez nem jelent önmagában nagy problémát, volt honnan lejönni, továbbá a cégszám csökkenése részben a fertőzöttség csökkenését is jelenti - mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

A 2017 első negyedéves cégstatisztika hozta a papírformát, a cégalapítások száma 2014 második fele óta beállt a negyedévenként 6.500 körüli szintre, de a cégtörlések száma is beállni látszik a negyedévenkénti 10.500 körüli szintre.

Természetesen azért a helyzet nem ilyen egyszerű, egyrészt az elaprózottság - ami azt jelenti, hogy az egy lakosra jutó cégek száma még mindig nagyon magas -, másrészt az egyéni vállalkozók száma dinamikusan növekszik. Az adatsorhoz hozzátartozik, hogy jelenleg is több mint 85 ezer vállalkozás van valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt, azaz a rendben működő cégek száma 455 ezer körül van.

- Az viszont egyértelműen a cégvilág pozitív jelensége, hogy a megszüntetésre irányuló eljárások között a felszámolásoknak egyre kisebb szerepük van. Ugyanis immár három éve folyamatosan csökken a felszámolások száma, 2017 első negyedévében csak 1.486 eljárás indult - folytatja az Opten igazgatója.

Az 1.486 felszámolás azért még mindig nagyon soknak számít egy 10 milliós lakosságú országban, továbbá a felszámolások száma azért is csökken, mert sokan már nem is bajlódnak a problémás partnereik felszámolásával. A várható felszámolási vagyon sokszor nem fedezi a behajtásba és a felszámolásba fektetett energiákat sem, nemhogy az eredeti tartozást.

- Van még tehát hova fejlődnie a hazai cégstruktúrának, és ebben a fejlődésben fontos mérföldkő lehet a korlátolt felelősségű társaságok minimális jegyzett tőkéjének hárommillió forintra emelése - vélekedik a céginformációs igazgató.

Igaz, ez sem mindenható megoldás, de 2017 nyarától a cégtörlések száma valószínűleg tovább fog emelkedni, és a gazdaságban a számon kérhető vállalkozások aránya valamelyest növekszik.

Az Opten - Cégfluktuációs Index (amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2017 első negyedéves értéke átlagosan 11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Vas, Zala és Csongrád megyében érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, valamint Pest és Komárom-Esztergom megye produkálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!