Gazdaság

2010.03.23. 03:28

Uniós külpiaci kapcsolatépítés

Zalaegerszeg - A hazai vállalkozások spanyol, portugál és francia kapcsolatépítési lehetőségeihez adott segítséget egy gazdasági fórumon tegnap az ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelem- fejlesztési Ügynökség.Mindhárom esetben felhívták a figyelmet a nyelv ismeretének fontosságára

Hajdu Péter

Dr. Temesváry Tibor, az ITD zalaegerszegi regionális irodavezetője a fórumon kedvezményes finanszírozási lehetőséget ismertetett, továbbá az állami ügynökségtől várható információs, piacépítő segítségre hívta fel a figyelmet. Az ITD lisszaboni, madridi és lyoni gazdasági szakdiplomatái pedig a portugál, spanyol és francia gazdaság jellemzőiről, a gazdasági kapcsolatok lehetőségeiről szóltak. Portugáliáról többek között elmondták, 86-os uniós tagsága kezdete óta a közösség hatalmas támogatási összegeket öntött az országba, ahol ezt elsősorban az úthálózat kiépítésére fordították. Lebetonozták az uniós pénzeket, viszont az ország gazdasága ettől nem fejlődött számottevően. A kapcsolatépítésben a portugál vállalkozók megbízhatóságát emelték ki. Spanyolországot illetően a megújuló energiákhoz kapcsolódó energetikai ipart, a szoftverfejlesztést, az autó- és repülőgépgyártást emelték ki, mint meglevő és fejleszthető együttműködési területeket. Az építőipar viszont ott is a padlón van, korábbi beruházásokból származó, 800 ezer eladatlan lakással, sok munkanélkülivel. Mint elhangzott, Franciaország kezd kilábalni a válságból, bútoripari, elektronikai, nyomdaipari, textilipari és élelmiszeripari beszállítási lehetőségekre hívták fel a figyelmet, továbbá mindhárom esetben a nyelv ismeretének fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!