Gazdaság

2011.01.26. 06:29

Nyelvtudás nélkül nem megy?

Miközben a munkaadók egyre több állás betöltésének feltételeként a nyelvtudást jelölik meg, a munkavállalók részéről mintha kissé csökkenni látszana a nyelvtanulással kapcsolatos lelkesedés, derül ki egy felmérésből.

Varga Lívia

A Workania internetes állásportál kutatói azt vették górcső alá, mennyire van jelen az idegen nyelv ismerete a munkaerőpiacon, egyrészt a munkaadók részéről megfogalmazott elvárásként, másrészt a munkavállalók részéről megadott nyelvtudásként, s megfigyelhető-e valamilyen változás e tekintetben az utóbbi egy évben.

A munkáltatók nem meglepő módon az angol nyelv ismeretét fogalmazták meg leggyakrabban elvárásként. 2010-ben nem történt változás az egy évvel korábbi adatokhoz képest: a munkaadók 61 százaléka jelölte meg az angoltudást a sikeres pályázat feltételeként.

Az elvárások második helyén a német nyelvtudás szerepelt mindkét évben, ám míg 2009-ben a hirdetések 11,7, tavaly 14,3 százalékában jelent meg az ezzel kapcsolatos munkáltatói igény.


A franciát 2009-ben a felmérésben szereplő álláshirdetések 2,4 százalékában tüntették fel elvárásként, 2010-ben pedig 3,9 százalékában. A spanyol a 2009-es állásajánlatok 0,7, tavaly azonban már 2,3 százalékában bukkant fel, s míg cseh nyelvre 2009-ben a meghirdetett állások 1 százalékában volt szükség, egy évvel később már 2 százalékukban. Egyedül az orosz csökkent némileg: ismeretét tavalyelőtt az ajánlatok 1,6, 2010-ben pedig 1,3 százalékában fogalmazták meg feltételként. Az olasz mindkét évben a sor végén állt, igaz, míg 2009-ben az álláshirdetések 0,6, idén már 1,3 százalékában bukkant fel.

Megfigyelhető azonban, hogy míg a munkaadók részéről a nyelvtudás igénye egyre nő, a munkavállalóknál némi visszaesés tapasztalható.

2009-ben a Workania adatbázisában található álláskeresők 24,7 százaléka beszélt angolul legalább alapfokon, középszinten 19,2 százaléka, felsőfokon 4,1 százaléka, ezzel szemben 2010 első felében alapfokon 24 százalék, középfokon 18,4 százalék, felsőfokon pedig 3,6 százalék beszélt. A tolmács szintet csupán 0,6 százalékuk adta meg.

A németnyelv-ismeret is visszaesett némileg: míg 2009-ben a munkavállalók közel 30 százaléka beszélt valamilyen szinten németül, tavaly ez az arány 27 százalékra mérséklődött. A felmérésben szereplő többi nyelvvel kapcsolatban elgondolkodtatóan alacsony eredményeket kaptak a kutatók: franciául az álláskeresők mindössze 2,6 százaléka tudott, s ebből is a többség alapfokon. Az orosz és az olasz nyelvet alapszinten a pályázók alig valamivel több mint egy százaléka használta, magasabb szinten pedig az álláskeresők 1 százalékánál is kevesebben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!