Gazdaság

2011.10.24. 05:29

A Pándy mellé porzópár is kell - Itt a facsemete-, szőlőpótlások ideje

Vannak, akik a tavaszt, de talán többen az őszt tekintik a facsemeték, bokrok, gyümölcsfák és dísznövények fő telepítési időszakának.

Hajdu Péter

- Jonagoldot keresek, és az almán kívül néhány meggyfát is, érdi bőtermő fajtát.

Erős gyökerű, egészséges fácskákat húznak ki a csemeték ágyásából az áruda udvarán.

Hajgató Gáspárné eladó a jonagoldok mellé egy batul csemetét is ajánl, mondván, ez a régi magyar almafajta nagyon ellenálló, alig kell permetezni. Van, aki egyáltalán nem permetezi. Így a vevő készlete egy batullal is gyarapodott, s mint megjegyezte, egy Pándy meggy csemete is kellene. Az mellé viszont cigánymeggyet is be kell szerezni. A Pándy nem önbeporzó, porzópár kell mellé - magyarázta Hajgatóné. Meggyből egyelőre maradt az érdi bőtermő.

Megkérdeztük a vásárlót, Hizsnyai Pált, telepít vagy csak pótol?

- Ez már telepítés lesz, tíz év után újból. Nemigen foglalkoztunk a gyümölcsfákkal. Van egy területünk, ahol fenyőfákat ültettem, de mellettük van bőven hely. Eddig szedd magad akciókban vásároltunk inkább almát. De mivel a gyerekek családot alapítanak, előbb utóbb jönnek az unokák. Gondoltam legyen saját gyümölcsünk, amiből ellátjuk őket. Korábban más fajta almát fogyasztottunk, nemrég kóstoltuk meg a jonagoldot, ami nagyon ízlett. A batult viszont nem ismerem, azért csak egyet viszek, kipróbálom - mondta Hizsnyai Pál. Hozzátette, még nincs vége a vásárlásnak, mert tüske nélküli szederből is ültetni akarnak néhányat. E feketére érő szemű bogyóst a flavonoid tartalma miatt kereste, ami kiváló antioxidáns.

Mint Kovács Bernadettől, az Apátfa Kő és Kertcentrum vezetőjétől megtudtuk, a termelők október 15-től kezdhették meg a facsemeték kiemelését. Volt már néhány fagy, a levelek is lepotyogtak, most kezdődik az őszi pótlások, telepítések időszaka. Ez eltarhat egészen a földet megkeményítő hosszabb fagyokig.

Mint az áruda vezetője elmondta, a bogyósok, azaz a ribizli, málna, köszméte kivételével a Dunántúlról szerzik be a gyümölcsfákat, előbbieket pedig a homokosabb talajú Debrecen környékéről. Próbáltuk kipuhatolni, mi a hiánycikk, de nem sikerült. Több mint hatvan fajta gyümölcsfa csemetét számoltak össze.

- Tavaly sok sárgabarackfa tönkrement, idén tavasszal pedig nem volt belőlük elég. Most készültünk rá, sok sárgabarackfát visznek a vevők. Sokan keresik a meggyfákat, valószínűleg azért is, mert a tavaszi moníliás fertőzések miatt abból is sok volt a pusztulás, kell a pótlás. Említésre méltó, hogy reneszánszukat élik a régi magyar, betegségnek ellenálló almafajták. Ilyen a batul, a jonatán, a húsvéti rozmaring, és a bőralma is. A körték közt népszerű a vilmos, a piros húsú vérkörte, és a tüskés körte is. Ez utóbbi nagy cukortartalmú, aszalásra is alkalmas gyümölcs. A körteféléket azért is keresik, mert ha több lesz a termés, kiváló pálinka-alapanyag.

A cégvezető hozzátette, a régi hagyományos gyümölcsfák mellett természetesen a korszerű fajtaválaszték is rendelkezésre áll. Népszerűek a bogyósok, melyeket egyre többen használnak díszkertbe is, sövény helyett. A ribizli, köszméte esetén említésre méltó, hogy vannak magas törzsűek és alacsonyak, bokorszerűek. Lényeges különbség a kétféle változat között, hogy a magasak jobban mutatnak, az alacsonyak viszont sokkal hosszabb életűek. A szőlősgazdák is egyre többen érdeklődnek a gombabetegségeknek ellenálló fajták iránt, ezekből ugyancsak létezik jó pár, a több mint harminc fajta szőlőoltvány között.


Jó tanácsok kezdő faültetőknek
A kezdő gyümölcsfa ültetőknek néhány tanácsot is adott az áruda vezetője. Minimum 60x60x60 centis gödröt kell ásni a csemetének. A gödör aljára trágyát, mûtrágyát kell tenni, legjobb az érett istállótrágya. Erre vékony földréteg kerüljön, hogy a gyökerek közvetlenül ne érintkezzenek a trágyával. A vastagabb gyökereket vissza kell vágni felére. A föld visszatöltése közben egy vödör vízzel iszapoljuk be a gyökereket, hogy ne maradjon köztük levegő. Fontos, hogy a fa oltott része a föld felett maradjon.

 

 Biokertészet hókuszpókusz nélkül

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!