Gazdaság

2012.04.30. 06:26

Hallotta már? Kiviültetvény lesz Zalában

Magyarország első üzemi méretű, közel 5 hektáros kiviültetvényének telepítése kezdődött el a hétvégén a Becsehely melletti szőlőhegyen.

Horváth-Balogh Attila


Több, a mezőgazdaságban már évek óta együttműködő család közös beruházása lesz az ültetvény, összesen 2700 tővel.
 
Mint azt Harcz Endre, a tulajdonosok egyike elmondta: egészen pontosan 2550 termő és 200 porzó tövet ültetnek el a területen, amely a Kis-hegy legmagasabb pontjának közelében fekszik. Ennek köszönhetően egészen sajátos mikroklíma jellemzi és a talaj is kiváló minőségű.

- Évek óta keressük a növénynek a legjobb fekvést, itt találtuk meg - jelezte.

Természetesen, a dologhoz köze van a letenyei Varga Jánosnak is, akit már ismerhetnek olvasóink, úgy is, mint az egzóta növények zalai tudorát. Most is ő irányítja a szakmai munkát.

- A kivi bőtermő és nem igényel semmilyen növényvédelmet, ezért költséghatékonyan termelhető - tette hozzá Varga János.

A másik tulajdonostárs, Miklós Ákos kérdésünkre azt mondta, reményeik szerint a majdani termést (ami 3 év múlva várható) a térségben értékesíthetik. Nagyon bíznak abban, hogy lesz rá igény, annál is inkább, mert a szabadföldi kivi ízét össze sem lehet hasonlítani a hipermarketekben kapható kényszerérettével.

Kedves gesztusként Németh Géza polgármester is elültethet egy növényt, mert - mint azt a beruházók hangsúlyozták - az önkormányzattól minden segítséget megkaptak.
 
  


 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!