Gazdaság

2014.07.27. 14:00

A területalapú támogatások változása a Georgikon Kart nem fogja érinteni

Keszthely - A Pannon Egyetem Georgikon Karát nem érinti kedvezőtlenül az agrártámogatási rendszer változása.

Szabó Judit

Nemrég bejelentette a kormány, hogy elvonja a területalapú agrártámogatást a nagybirtokoktól és a felszabaduló 20 milliárd forintot az állattartókhoz irányítja. Ezerkétszáz hektáros birtokméret felett a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatása teljesen megszűnik. A kisebb, 1037 és 1200 hektár közötti földek esetében a támogatásból 5 százalékot vonnak el. A felszabaduló forrásokat többek között az állatjólét támogatására, a koca, a baromfi és a hízott bika tartásának segítésére fordítják; s azt várják, hogy ennek következtében 50-70 ezer új munkahely jön létre.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint azonban nemhogy a foglalkoztatás bővüléséhez, hanem leépítésekhez vezet a változás, és tönkreteszi azokat a gazdálkodókat, akik a magyar mezőgazdaság kibocsátásának negyedét adják, döntő szerepet töltenek be az állattartásban és sok tízezer vidéki embert foglalkoztatnak legálisan. Az intézkedés számos állami erdőgazdaságot és nemzeti parkot is hátrányosan érint (például a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot), s forrásokat veszít a Debreceni Egyetem, a Kaposvári Egyetem, valamint a Gödöllői Tangazdaság Zrt.

A keszthelyi egyetem tangazdasága állattartással is foglalkozik, így a források bővülésére számít. Fotó: Georgikon Kar

A Pannon Egyetem keszthelyi tangazdasága és a burgonyakutatási központ nem tartozik a vesztesek közé. Dr. Polgár Zsolt, a burgonyakutatási központ igazgatója elmondta, hogy az egyetemnek nincs olyan nagy földterülete, hogy kedvezőtlenül érintené a területalapú támogatási rendszer átalakítása. Varga Imre, a Tanüzem Kft. igazgatója hasonlóan nyilatkozott. Közlése szerint mintegy 400 hektár szántó és 220 hektár legelő van a birtokukban. Ezenkívül 13 hektáron műtrágya kísérleteket folytatnak, 13 hektár pedig a szőlészeti kutatásokat szolgálja. Területeik összessége nem éri el azt a mértéket, amelyet érint a változás. S mivel állattartással is foglalkoznak, a források bővülésére számítanak.

A tangazdaság jelenleg évente mintegy 30 millió forint területalapú támogatásban részesül, s egyéb támogatásokból további 30 millió forintot használhat fel, ezentúl 70-80 millió forint árbevételből finanszírozza működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!