Gazdaság

2014.08.06. 16:20

A legégetőbb probléma - A kabócákról is szó esett a szakmai fórumon

Nagyrada - A Zalai Borvidék legégetőbb problémája az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma, illetve a kórokozót terjesztő kabóca felszaporodása.

Horváth-Balogh Attila

A kabócának kedveznek az elhagyott szőlőültetvények. Fotó: Archív

Többek közt ez is elhangzott azon a a fórumon, amit Gál Péter, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatója tartott szerdán a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa nagyradai irodájában. A szakember beszélt többek közt a borászokat és a szőlőtermesztőket összefogni szándékozó szakmaközi szervezet feladatairól, működéséről, és szolgáltató szerepéről is. Mindezeken túl természetesen aktuális problémák is terítékre kerültek. Köztük az egyre nagyobb méreteket öltő, úgynevezett aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma kártétele, mely komolyan veszélyezteti az ültetvényeket. Elhangzott, hogy a kórokozót egy rovar, a kabóca terjeszti, aminek hatékony gyérítését leginkább a művelésen kívüli, magára hagyott szőlőültetvények nehezítik, ugyanis azok az állat legkiválóbb búvóhelyei. Gál Péter mindezek tükrében megállapította: hatékony kommunikációra és egyfajta "összedolgozásra" is szükség lesz a sikerhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!