Gazdaság

2014.12.28. 08:55

Véget ért a balatoni haltelepítés

Balaton – Karácsony előtt befejeződött az idei balatoni haltelepítés. A tó egész területére került utánpótlás.

Keszey Ágnes

Az idei magas vízállásnak örülhettek a horgászok, de ez egyes helyszíneken nem kedvezett a haltelepítéseknek. Nyitva volt a Sió-csatorna zsilipje, emiatt a keleti medence déli partjára az ősszel egyáltalán nem telepített halat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., mert nem akarta, hogy a lehalászás, a szállítás, majd a beengedés okozta sokk miatt megzavarodott halak esetleg az angolnacsapdában kössenek ki. Sok esetben nehezítette a haltelepítéseket a tartós esőzések és a Balaton magas vízállása miatti felázott talaj is. Ezért néhány telepítési pontra egyáltalán nem, vagy a tervezettnél kevesebbszer tudtak halat szállítani.

A társaság halgazdálkodási terve 300 ezer kilogramm két- és háromnyaras ponty telepítését írta elő idénre, de még közel 10 ezer kilónyi elmaradás is volt a tavalyra tervezett telepítésekből. Idén több, mint 275 ezer kilogramm pontyot sikerült a tóba engedni, a két évről visszamaradt hiányzó mennyiséget jövő tavasszal pótolják.

Őszi haltelepítés a keszthelyi öbölben: Ihász Miklós és Hári János telepvezető süllőket enged a vízbeengedte a vízbe, a műveletet Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere kísérte figyelemmel. Fotó: Archív/Keszey Ágnes

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. törekedett arra, hogy a Balaton három medencéjében egyenlő arányban engedjenek halakat a tóba és hogy minden előre jelzett helyszínre jusson legalább egy telepítés. Ezért az elmaradt mennyiség tavaszi pótlásakor főként a keleti medencében várható majd pontytelepítés. A haljelöléses vizsgálatok eredményeiből tudják, hogy a mostani aránytalanság nem okozhat problémát: a betelepített halak hamar szétvándorolnak a tóban. Lokális koncentrációjuk az élőhelyi sajátosságoknak köszönhető, nem a telepítések eloszlásának. A keleti medence horgászainak kérése volt, hogy a tavaszi telepítésekből kapjanak nagyobb arányt, ezért most kevesebb mennyiséget telepítettek oda.

A tóba került még a 256 ezer darab előnevelt csuka, ez a tervezettnél hat ezer darabbal több.

Közel 28 ezer darab egynyaras süllőt is engedtek a Balatonba. Ebből a halfajból az éves kötelezettség 60 ezer darab, emellett még a tavalyi tervből közel 27 ezer darabos elmaradás is volt. A hiányzó mennyiségek pótlását a tervek szerint a jövő évben teljesítik.

Új otthonra lelt még 400 kilogramm kétnyaras compó, és több, mint 1000 kilogramm kétnyaras harcsa – ez a mennyiség megfelel a tervezettnek.

A compó és csuka telepítések az északi part nádasai előtt, a süllő és harcsa telepítések többségében nyílt vízről, kisebb részben partról történtek. Az előnevelt csuka telepítésében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. segítségére voltak helyi csónakos horgászok is.

A halgazdálkodási cég egyébként minden helyszínen várta a helyi horgászokat is a telepítésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!