Gazdaság

2015.04.13. 09:01

Eladták a ZÁÉV-et

Zalaegerszeg - A ZÁÉV Zrt. többségi tulajdonosai értékesítik részvényeiket, a zalai építőipari vállalkozásnál tulajdonos váltás van folyamatban.

Hajdu Péter

Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója hétfői érdeklődésünkkor megerősítette a hírt. Már az év elején a cég tulajdonosváltásáról érkeztek a hírek, akkor még a vezérigazgató cáfolta, hogy eladták volna a részvények többségét (ZH 2015. január 8). Azóta változott a helyzet, egy vagyonkezelő cég vásárolja meg a vállalatot.

– Folyamatban van a váltás, a tulajdonosok nagyobb része értékesíti a részvényeit, ez várhatóan a félév végére megtörténik – közölte Peresztegi Imre, akitől megkérdeztük, hatással lesz-e a váltás jelenleg aktuális kivitelezéseikre, illetve mi várható, marad, vagy változik a cég jelenlegi menedzsmentje?

– A tulajdonosváltás nagy valószínűséggel nem eredményez majd változást a ZÁÉV üzletmenetében, és az eddigi tárgyalások alapján a jelenlegi menedzsment is folytatni fogja a munkát – mondta érdeklődésünkre Peresztegi Imre, aki a vevőről az értékesítés lezárásáig nem kívánt nyilatkozni.

A ZÁÉV nettó árbevétele 2009-ben 10,1 milliárd, 2010-ben 21,3 milliárd, 2011-ben 12,7 milliárd forint volt, 2014-re pedig 13 milliárdos nettó árbevételt várt.

Érdekes, hogy az ágazatban nem egy elszigetelt tulajdonosváltásról van szó. A témával foglalkozó Napi.hu szerint  tulajdonosváltás ment végbe a Market Építő Zrt-ben és a Magyar Építő Zrt.-ben, továbbá a Duna-Épszer Zrt.-nél és a Főber Zrt.-nél is.

A ZÁÉV szakmai múltját és jelenlegi munkáit tekintve is az ország egyik legjelentősebb magasépítő cége, ismert nagy kórházbővítéseiről, számos fürdő – többek között a kehidakustányi, a sárvári és a szentgotthárdi – építése fűződik a nevéhez, részt vett a győri aréna építésében, posták, felsőoktatási intézmények beruházásait vezette, s jelenleg is ilyen munkái vannak folyamatban. A közelmúltban pedig 2,4 milliárdos megbízást kapott a MÁV Zrt.-től vasútállomások korszerűsítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!