Gazdaság

2015.10.27. 17:49

A vidék is lehet vonzó - Zalai értékekkel ismerkedett dr. Fazekas Sándor miniszter

Zalaegerszeg – Zalai értékekkel ismerkedett szerdai dunántúli programja során dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Magyar Hajnalka

Egy tejüzem meglátogatását követően az egervári kastélyt kereste fel V. Németh Zsolt államtitkár társaságában. Egerváron többek között Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos vezetésével tettek sétát a felújított reneszánsz várkastélyban.

– Magyarországon alig maradtak várak, ezért különös jelentőségű, hogy ilyen jól sikerült helyreállítani ezt a történelmi emléket – összegezte benyomásait dr. Fazekas Sándor. – A kastély a gótikus templommal, s a környező miliővel nagyon szép műemléki egységet alkot. A turisztikai célú hasznosítás sikerét bizonyítja, hogy évente mintegy 15 ezren látogatják. Ez a felújított műemlék is arra példa, hogy a magyar vidék is szolgálhat számos vonzó látnivalóval.

Németh-Gotthárd József „várkapitány”, valamint Gyerkó Gábor, Egervár  polgármestere  dr. Fazekas Sándort kalauzolja a várkastélyban. Mögöttük Manninger Jenő és V. Németh Zsolt

Zalaegerszegen Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Balaicz Zoltán polgármester is csatlakozott a vendégekhez.

A megyeszékhelyen a HUKE Kft.  üvegválogatóját látogatta meg.  Európa legkorszerűbb üvegválogató és -daráló rendszerét Wiedner Rudolf, a  cégcsoport tulajdonosa mutatta be a miniszternek. Az üzem éves kapacitása jelenleg 60 ezer tonna, ám további technológiai fejlesztések révén 100 ezer fölé tervezik emelni. Ez többszöröse a Magyarországon begyűjthető üvegmennyiségnek, így alapanyagból importra szorulnak. Wiedner Rudolf felidézte, az üzemet 2009-ben hozták létre, mintegy 1 milliárd forintos befektetéssel. Közvetlenül az üvegválogatóban 30 embernek nyújtanak munkát, cég szinten azonban 600-700 embert foglalkoztatnak.

Wiedner Rudolf (balról), dr. Fazekas Sándor és V. Németh Zsolt a hulladékgazdálkodási cégnél. Mögöttük Vigh László és Balaicz Zoltán Fotó: Katona Tibor

A szétválogatott fehér és színes üveg az automatizált folyamat végén apró cserepekre törve várja, hogy új életre keljen. A darálék az orosházi üveggyárba, egy  salgótarjáni manufaktúrába, valamint Ausztria és Horvátország üvegfeldolgozóiba kerül, s újra palack, valamint ipari felhasználású üveg alapanyag válik belőle.

– Örömmel tölt el, hogy a cégcsoport a magyar állam által nyújtott támogatásokat igénybe véve, s az általunk kidolgozott szabályozók alkalmazásával lett ilyen eredményes a hulladékgazdálkodás területén – kommentálta a látottakat dr. Fazekas Sándor. – Fontos szerep jut nekik abban, hogy a hulladék visszanyerésével energiát és nyersanyagot spórolunk meg, s az üveg visszakerülhet az ipari körforgásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!