Gazdaság

2017.07.06. 13:04

Sok volt a kihívás: öntözés és alapos növényvédelmi tudás kellett idén

Sem az időjárás, sem a kártevők megjelenése nem kedvezett idén a burgonyának, ám aki megfelelően gondozta és védte a növényt, jó termésre számíthat.

Keszey Ágnes

Mindez a burgonya növényvédelméről szóló tanácskozáson és a  technológia-és fajtabemutatón hangzott el, melyet a Pannon Egyetem Georgikon Kar Burgonyakutatási Központja szervezett. A késői tavasz miatt viszonylag későn tudtak ültetni a gazdák, majd a kevés csapadék miatti vízhiány okozott gondot.

- Vontatottan indult a kelés, majd a nagy melegek miatt hirtelen elkezdett öregedni az állomány: nem neveltek akkora lombot a növények, mint más évjáratokban. Ha kisebb a lomb akkor valószínűleg a gumótermés is kisebb lesz: nem várható akkora termésmennyiség, mint az előző években- elemezte lapunknak dr Polgár Zsolt, az intézet igazgatója.

dr. Polgár Zsolt a fajtabemutató helyszínén a helyi nemesítésű Botond burgonyával Fotó: A szerző

Kitért arra is, hogy az étkezési burgonya termőterületét öntözni kell, de ezt a legtöbb helyen nem tudják megoldani. Ám idén akkora a hőség és az emiatti szárazság, hogy ezt öntözéssel sem lehet kezelni: felsülnek az állományok. A rendezvényen is kiderült a beszélgetésekből: sok gazda a hideg öntözővízzel elégette a növény lombját. dr. Polgár Zsolt azt tanácsolja: kora hajnalban vagy késő délutántól pirkadatig kell öntözni.

- Ha viszont öntözünk, fel kell készülni a gombás kórokozók fokozott jelenlétére. Az öntözővíz lemossa a már kijuttatott növényvédőszereket a lombozatról, gyakorlatilag minden öntözés után újra kell védekezni, másrészt  párás környezetet teremtünk, ami a kórokozók terjedésének kedvező. Tudni kell, mikor és milyen hatóanyagokkal védjük meg a lombot. Gondot okoz a drótféreg: 3-5 évente rajzik nagyobb mennyiségben - az invázió idén jelentkezik. Ellenük nincsen hatékony védekezési mód. mert amit csávázáskor kijuttattunk a talajba, az nem képes megvédeni a növényeket betakarításig, hiszen nem akarjuk, hogy szermaradvány legyen az étkezési burgonyában. A másik  a burgonyabogár:  egyre ellenállóbbak a populációk a meglévő szerekkel szemben, sokszor két-három szer együttes kombinációja szükséges ellenük- elemezte dr. Polgár Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!