Gazdaság

2015.11.18. 17:50

600 ezret bukott a fiatal pár: CSOK-kal húzták le őket

A CSOK igényléséhez kapcsolódó költségek miatt írt nekünk levelet a penzcentrum.hu olvasója. Azt kifogásolta, hogy hiába kaphatna több mint 1,5 millió forintot az államtól, a költségek a támogatás közel harmadát is elviszik. Hogyan kerüljük el, hogy ennyit kelljen kifizetni a támogatásért cserébe?

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) kérvényezése során sok hibát elkövethetünk, ami gyakran többletkiadásokkal jár. Egy olvasónk arra panaszkodott, hogy hiába kapott volna 1 millió 560 ezer forint támogatást, az igényléssel járó költségek olyan sokba kerültek, hogy végül 1 millió forintnál is kevesebbet használhatott fel az építkezéshez.

Az olvasónk már elkezdte az építkezést, de még nincs használatbavételi engedélye. Az építési engedély csak az ő nevére szól, mint ahogy az építési telek is kizárólag az ő nevén van. A bank elsőként ezt kifogásolta. Szerintük új építési engedélyre van szükség, amin párja is építtetőként szerepel, továbbá ügyvédi, közjegyzői dokumentumot kérnek arról, hogy a telek ne csak a férj tulajdonában legyen. Az igénylők terveik szerint a lakhatási engedély megkérésekor kérnék a tulajdonjog mindkét félre történő bejegyzését.

Építkezésnél a CSOK iránti kérelem benyújtására a használatbavételi engedély kiadása előtt van lehetőség, a kedvezmény már megkezdett építkezéshez is igényelhető. A kormányrendelet tartalmaz bizonyos rendelkezéseket, előírásokat, kritériumokat, aminek meg kell felelni, de a konkrét eljárási rendet nem rögzíti pontosan. Ezért a speciális szabályok egy részét a bankok saját hatáskörben hoznak meg. Ezzel találkozhatott az igénylő a CSOK kérelem benyújtásakor.

A jogszabály szerint az építendő házban házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. Erre vonatkozóan egyéb előírást a rendelet nem tartalmaz, ezért a bankok belső szabályzata rögzíti az erre vonatkozó eljárási rendet, például azt, hogy nem elég, ha a házastárs, élettárs majd csak a lakhatási engedély megszerzését követően szerez tulajdonjogot az ingatlanban.

A ráépítési megállapodásból már látszik az, hogy mindketten tulajdonosok lesznek, míg ha az igénylő majd csak a lakhatási engedély megszerzésekor kíván erről intézkedni, az nem teljesíti ezt a feltételt a CSOK jogosultság feltételeinek való megfelelés vizsgálatakor.

A bankok belső szabályzata azt is előírja, hogy az építési engedélyt (egyedülálló igénylő kivételével) az igénylők mindkét tagjának nevére kell kiállítani, vagy amennyiben az építési engedély csak az egyikük nevére szól, úgy ráépítési megállapodást kell készíteni. Amennyiben a bank az egyik fél nevére kiadott építési engedélyt nem fogadja el ráépítési megállapodással kiegészítve sem, az valószínűleg a belső szabályzatban rögzítettek miatt van így.

További problémaként merült fel, hogy a bank a lakhatási engedély kiadása után kiállított számlákat nem fogja elfogadni.


A számlák benyújtásának időpontjára vonatkozóan a CSOK rendelet csupán azt tartalmazza, hogy az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el. Azt, hogy a számlák kiállításának legkésőbbi időpontja mely dátum lehet, szintén a hitelintézetek belső szabályzata tartalmazza, mely szerint a számlát az utolsó részfolyósítás előtt kell kiállítani, továbbá a számlák kelte nem lehet későbbi a lakhatási engedély jogerőre emelkedésének időpontjánál, (kivéve az olyan munkanemeket, melyek elvégzése a használatbavételi engedélyben kikötésként, hiányként szerepelt).

Ha időben tájékozódunk, akkor elkerülhetők az építési engedély módosításával járó költségek, valamint a lakhatási engedély 2 éven túli halasztása következtében felmerülő kiadások. Amennyiben az építési telket a házastársak egyik fele már korábban szerezte, így egyedüli tulajdonos, akkor a másik fél tulajdonszerzésének vagy a ráépítési megállapodásnak a költsége mindenképpen felmerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!