Gazdaság

2015.09.30. 14:42

A banki elszámolásokról - Az úgynevezett nullás értesítőket a bankok nem küldik ki

Az elszámolási törvény kapcsán kérdeztük dr. Kispál Editet, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivőjét.

Szente Hilda

– A törvény értelmében a forint és a devizahitelek esetében a bankoknak 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kellett kiküldeniük az érintett ügyfeleknek az elszámoló levelet. Konkrétan kik kaptak levelet ebben az időszakban?

– Azok a magánszemélyek, akik forint, illetve deviza hitelszerződést kötöttek.

– Mely konkrét szerződéstípusokra vonatkozik az elszámolás?

– Az elszámolási kötelezettség a jelzáloghitelekre, a személyi kölcsönökre, a gépjármű hitelekre; az árfolyamgátas szerződésekre, a kedvezményesen végtörlesztett hitelszerződésekre, a követeléskezelőnek átadott hitelszerződésekre, valamint a felszámolás/végelszámolás alatt álló hitelintézetekkel kötött szerződésekre vonatkozik.

Dr. Kispál Edit

– Ezen kívül még kik kaphatnak a közeljövőben a bankjuktól elszámoló levelet?

– A banknak az elszámolást 2015. november 30-ig kell postáznia annak a fogyasztónak, aki a devizaalapú hitelszerződését kedvezményes-rögzített árfolyamon végtörlesztette. Természetesen csak abban az esetben, ha azt a fogyasztó március 31-ig, írásban kérvényezte. Amennyiben a pénzügyi intézmény vagy az MNB peres eljárást kezdeményezett, és annak befejezése 2015. augusztus 1 után történik, abban az esetben a per befejezésétől számított 60 napon belül kell az elszámoló leveleket kiküldeni.

– Mely szerződéstípusokat nem érint az elszámolási törvény?

– A törvény nem terjed ki a hitelkártyához kapcsolódó kölcsönszerződésekre, a folyószámla-hitelekre, az állami kamattámogatással nyújtott lakáscélú forint kölcsönszerződésekre, illetve azokra az esetekre, amikor a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. az ingatlant már megvásárolta.Ami még nagyon fontos, ebben az elszámolási időszakban az ún. nullás értesítőket a bankok nem küldik ki.

– Mi az a nullás értesítő?

– A nullás értesítő/elszámolás azt jelenti, hogy a banknak nincsen visszafizetési kötelezettsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!