Gazdaság

2017.05.05. 12:39

A béremelések húzzák fel a bolti forgalmat

A várakozásokat meghaladó mértékben bővült a kiskereskedelem forgalma idén márciusban. Ebben már egyértelműen szerepe van a béremeléseknek, és a családok növekvő költései már a szolgáltatások terén, illetve az otthonteremtésben is jelentkeznek.

A tavaly márciusi húsvéti ünnepekhez képest is jelentős, a várakozásokat meghaladó mértékben bővült a kiskereskedelem forgalma idén a harmadik hónapban. A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi közlése szerint a növekedés üteme naptárhatások nélkül átlagon felüli, 5,6 százalékos volt márciusban, holott a húsvéti vásárlások ebben az esztendőben áprilisra estek. Az élelmiszerüzletekben 3,8 százalékkal több árucikk fogyott az előző évinél, míg a tartós fogyasztási eszközök, iparcikkek óriási, 8,2 százalékos növekedést produkáltak tavasz elején.

Ebben egyértelműen szerepe van a béremeléseknek, amelyek számotte­vően éreztetik hatásukat a boltok növekvő eladásaiban – mondta lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György kifejtette: átrendeződés figyelhető meg a lakossági fogyasztásban. A családok elkölthető jövedelmének jelentős megugrása ugyanis már nem csupán a több mint negyven hónapja bővülő kiskereskedelmet húzza felfelé, más területeken – például a szolgáltatásban, de főként az otthonteremtésben – is megfigyelhető az élénkebb költekezés - írja a magyaridok.hu.

– A családtámogatási rendszer kiterjesztésével nem csupán az építkezések száma nőtt, hanem a lakhatással kapcsolatos egyéb kiadásokra is többet fordítanak a háztartások. A kiskereskedelemben is nőtt a vásárlások aránya az otthonteremtéssel kapcsolatban, de emellett a rezsifizetések, a hiteltörlesztések aránya is megemelkedett – jelezte a főtitkár. Becslése szerint az év további részé­ben is a bolti értékesítés számottevő bővülését mutatják majd a statisztikák, ami főként a bérfejlesztések egyértelmű hatása, illetve a fogyasztói bizalom erősödésével is magyarázható. – A lakossági fogyasztás növekedésének döntő motorja idén a fizetések emelkedése – szögezte le Vámos György.

Az csak a későbbi GDP-adatokból derül ki, hogy a fogyasztásban a kiskereskedelem és a szolgáltatások mekkora szerepet játszanak – mondta ennek kapcsán Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Szerinte ha utóbbiak 5 százalék körülire növekednek, az arra utal, hogy a szolgáltatások nagyobb szerepet játszhatnak a fogyasztás bővülésében, mint a kiskereskedelem - írja a magyaridok.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!