Gazdaság

2017.04.12. 13:27

A Délzalai Vízmű Zrt. idén mintegy 160 millió forintot költ a hálózatra

Nagykanizsa – Az önkormányzat több mint 160 millió forint értékű víziközmű fejlesztésről döntött nemrég. A munkálatok a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. kivitelezésében készülnek. A legnagyobb beruházás a miklósfai városrészben lesz.

Pásztor András

Mint azt Kendli Richárd, a vízmű szolgáltatási igazgatója elmondta: a felújításra és fejlesztésre fordítható keret több tételből tevődik össze, egyrészt a vízdíjba beépített úgynevezett használati díjból, illetve kisebb mértékben a befizetett közműfejlesztési hozzájárulások összegéből.

– Az idei évben a fentiek mellett a tavalyi forrásmaradványt is a beruházásokra fordítjuk, így összesen mintegy 160 millió forintból gazdálkodhatunk – mondta a szolgáltatási igazgató.

Mint megtudtuk: a vízmű a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is mintegy 30 millió forintos keretet különített el az előre nem jelezhető (havária jellegű) meghibásodások elhárítására. Emellett a köztéri tűzcsapok szükséges cseréjére 5 millió forintot szántak.

– A konkrét beruházások tekintetében az egyik legfontosabb a Csónakázó-tónál lévő kajak-kenu klub vízi telepének ivóvíz ellátása – hangsúlyozta a szolgáltatási igazgató, aki jelezte: a fejlesztést már tavaly elkezdték, ám az ivóvíz bekötés kiépítése – a vasúti pálya érintettsége miatt – rengeteg egyeztetést igényelt. A legnagyobb beruházás az idén egyértelműen a miklósfai városrészben található szennyvízátemelő nyomóvezetékének cseréje lesz.

Kajakverseny a Csónakázó-tavon. Az idén már nem kell kulacsban hozni a vizet a versenyzőknek, a vízitelepen is tudnak majd inni

Fotó: Szakony Attila

Az elmúlt közel tíz évben, amióta erre a rendszerre csatlakozott rá Iharos, Iharosberény, Inke és Pogányszentpéter szennyvízelvezető rendszere, jelentős kapacitáshiány lépett fel, a nyomóvezeték szűk átmérője miatt a fogyasztási csúcsidőszakokban tulajdonképpen folyamatos szivattyúzással lehetett biztosítani a szennyvizek továbbítását. Most, mintegy két kilométeres szakaszon a korábbinál kétszer nagyobb átmérővel rendelkező nyomóvezetéket fektetünk, így a ligetvárosi ipartelepről érkező rákötési igényeket is képesek leszünk kielégíteni. A miklósfai beruházást – ami az előzetes becslések szerint 85-90 millió forintba kerül – várhatóan az ősszel indítjuk.

Kendli Richárd elmondta továbbá, hogy az idén a Postakert és a Toldi utca közötti szakaszon kerül majd sor ivóvíz vezeték kiváltásra, illetve az Arany utcában ivóvíz és szennyvízbekötést kivitelez majd a társaság, míg a Honvéd utca Petőfi és Postakert utca közötti szakaszán ivóvíz vezeték építésre lehet számítani. A társaság emellett az idén – az ágazati jogszabályi kötelezettségek miatt – elkészíti az üzemeltetett víziközművek vagyonértékelését is, aminek szintén több millió forintos költsége van – tudtuk meg a vízműtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!