Gazdaság

2017.04.23. 17:25

A hó s a szél miatt fázott meg a szőlő

Különböző mértékű károsodásokat okozott a zalai szőlőültetvényekben az elmúlt hét időjárása. Vannak olyan térségek, ahol közel százszázalékos terméskieséssel számolnak a gazdák.

Gyuricza Ferenc

Erről Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke tájékoztatta lapunkat. Elmondta: az eltérő fagykároknak több oka is van. Egyrészt területfüggő a károsodás - a fagyzugos helyeket jobban érintette -, emellett a szőlő hajtásának fejlettségi állapota is befolyásolta azt.

- Mínusz kettő fok az a határérték, ami alatt a szőlő már károsodik - foglalta össze Simon Zoltán. - Néhány helyen azonban mínusz négy fokig is lehűlt a levegő. Murarátka és Letenye térségében, Söjtör és Pusztaszentlászló környékéről is elfagyásokról kaptunk híreket. Azok a szőlők károsodtak inkább, amelyeknek nagyobb volt a hajtása, mivel azoknak nagyobb a nedvtartalma.

Simon Zoltán hozzátette: a szőlő hoz új hajtásokat az elfagyottak helyett, ám a termés mennyisége akkor is biztosan kevesebb lesz.

Kovács Ottó nagyradai borász ültetvényének egy részén közel százszázalékos a kár. A kékfrankos és a chardonnay a leginkább érintett fajta - éppen a Simon Zoltán által említett okok miatt -, a cabernet sauvignonban azonban egyelőre nem tapasztaltak károsodást.

Simon Zoltán fagykárt elszenvedett friss hajtást mutat egy Csörnyeföld melletti szőlőültetvényen Fotó: Gyuricza Ferenc

- Nem a hideg, sokkal inkább a kétnapos, nagy széllel érkezett, körülbelül 10 milliméternyi hó miatt fázott meg a szőlő - egészítette ki Kovács Ottó. - Hogy pontosan mekkora a kár, az egy-két hét múlva derül ki igazán.

A Pusztaszentlászló térségében gazdálkodók már most látják, hogy nagy a baj. Erről Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesülete elnöke tájékoztatta lapunkat.

- Péntek reggelig, körülbelül hat óráig minden rendben volt, akkor azonban jelentős, egyes gazdák elmondása szerint mínusz négy fokos lehűlés következett be. Ez elvitte a szőlőt és a gyümölcsöt is, a terméskiesés egyes fajták esetében százszázalékos is lehet. Tavaly szerencsésen elkerülte az Újhegyet a fagykár, ezúttal viszont bennünket is elért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!