Gazdaság

2016.10.12. 11:25

A járműipari tesztpálya miniszteri biztosa lett Vigh László

Zalaegerszeg - Sajtótájékoztatón jelentette be szerdán Vigh László országgyűlési képviselő, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter miniszteri biztossá nevezte ki.

Hajdu Péter

A kinevezés a zalai megyeszékhelyre tervezett nagyberuházáshoz, az önvezető járművek járműipari tesztpályájának megvalósításához kapcsolatos feladatok ellátásához kötődik.

Dr. Sifter Rózsa, Vigh László, Balaicz Zoltán és dr. Pál Attila a leendő tesztpálya látványtervét mutatják (Fotó: Pezzetta Umberto)

– Májusban mintegy 40 milliárd forint értékű program megvalósításáról döntött a kormány. Ennek kapcsán megalakul egy állami tulajdonú cég, amely felépíti és üzemeltetni fogja a járműipari tesztpályát. Az a feladatom, hogy ez az építkezés minél gyorsabban megtörténjen. Ezzel olyan fejlesztés indul el Zalaegerszegen, ami egy évszázadra meghatározza a város,  a megye  és a régió fejlődését, és hozzájárul az ország GDP-jéhez is, egy kisebbfajta város fog felépülni a megyeszékhely határában – mondta többek között az újonnan kinevezett miniszteri biztos.

A bejelentéshez csatlakozva dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott elmondta, örül, hogy  ekkora fejlesztésben a Zala Megyei Kormányhivatal is partner lehet, és biztosított, hogy a leendő nagyszabású munkákhoz szükséges különféle hatósági közreműködések terén  a lehető leggyorsabban fognak eljárni a hivatal főosztályai.  Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a tesztpálya megvalósításába a város részben anyagi javakkal és pénzügyi támogatással összesen mintegy 10 milliárd forint értékkel száll be. Ebből 250 hektár, mintegy 7 milliárd forint értékű területet biztosítanak, továbbá a TOP-ból 3 milliárd forintot fordítanak a terület feltárására és fejlesztésére. A következő időszakban a szakmai háttér biztosítása érdekében kampuszfejlesztésre is sor kerül,  továbbá az országban egyedülállóan a tesztpályához kapcsolódóan a Pannon Egyetem elindítja a tesztmérnök képzést. Dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke a szakképzés segítésében, a munkaerő felkutatásában, a vidékfejlesztési feladatokban látta a megyei segítség lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!