Gazdaság

2010.09.15. 16:05

A korábbinál kevesebb álláskereső érdeklődött

Több mint negyven munkáltató, hét munkaerő-kölcsönző cég, néhány biztosító, és a termet megtöltő álláskeresők adták a napi munkaerő-piaci forgalmat a szerdai állásbörzén.

Hajdu Péter

Reggel és kora délelőtt megtelt a Keresztury ÁMK hangverseny- és kiállítóterme, a munkáltatók nézőtéren és színpadon felállított asztalainál folyamatosan váltották egymást az álláskeresők. A munkaügyi központ zalaegerszegi kirendeltsége 230 munkáltatót hívott a börzére, amelyek közül 41-en jelentek meg, és összesen 103 munkakörben 970 személy számára kínáltak álláslehetőséget. A börze előtt a megjelent munkáltatók számára Rodler Tamás régiós főigazgató-helyettes adott tájékoztatást a munkaerőpiac alakulásáról, majd a megyeszékhelyi munkaügyi kirendeltség szakemberei az aktuális törvénymódosításokat, a támogatási és képzési lehetőségeket foglalták össze.

 



- Érzékelhető az ipari termelés bővülése, aminek hatására a feldolgozóiparban kisebb élénkülés tapasztalható, ami munkaerő-keresletet indukál a bejelentett munkakörökben. Keresnek munkavállalókat a hagyományosan hiányszakmáknak számító CNC-forgácsoló, hegesztő, lakatos, kőműves szakmákban, és még számos foglalkozásba. Ismét nagy számban keresnek most varrómunkásokat is. Az állásbörzén felkínált lehetőségek körülbelül 95 százaléka fizikai munka, és csak 5 százalék körüli a szellemi területről érkező álláskínálat. Ezen belül is az jellemző, hogy a főiskolai, egyetemi végzettséget feltételező, kvalifikáltabb állások kínálata minimális -  jellemezte az álláskínálatot Hegyi László, a zalaegerszegi kirendeltség és szolgáltató-központ igazgatója. Később közölte, 800-900 álláskereső érdeklődött a nap folyamán, kevesebben, mint tavasszal.



Elmondta továbbá, hogy az újonnan bejelentett állásajánlatok, az állásbörze kínálatával együtt sem közelítik meg az álláskeresők számát. Zalaegerszeg térségében 5300 a regisztrált álláskereső, ebből 2500-2600-an a városban élnek. A teljes megyei, bejelentett munkaerőigény pedig 1900 főre szól. A dolgozót kereső munkaadók között ott láttuk például a szombathelyi Styl ruhagyárat, amely, annak ellenére, hogy felszámolás alatt áll, a piaci igényeik alapján száz dolgozót keres.

Az állásajánlatokon kívül a munkaügyi központ munkaerő-piaci képzései és a munkaerőpiachoz kapcsolódó támogatási lehetőségek is nagy érdeklődésre tartottak számot.

 

-  Zalaegerszegen augusztusban 5288 volt a regisztrált álláskeresők aránya, mintegy fél százalékkal nőtt a júliusihoz képest.
- A regisztrált álláskeresők között érzékelhető nyártól a pályakezdők növekedése, arányuk most 8 százalék körül mozog.
- Kevés diplomást keresnek, nem ritka, hogy diplomával sima adminisztratív munkát, érettségivel pedig betanított munkát vállalnak.
- Az év elején megemelt rehabilitációs hozzájárulásnak köszönhetően több munkáltató kereste a megváltozott munkaképességű munkavállalókat, takarítónak, betanított munkakörökbe, de adminisztratív területre is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!