Gazdaság

2015.04.22. 16:59

A korszerűt drágítja - Az energiahatékonyság ellen hat a termékdíj

A Magyar Energiahatékonysági Intézet helyteleníti, hogy idéntől környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni minden elektromos vezérlésű kazán után.

Szente Ottó

A nonprofit szervezet különösen azt nehezményezi, hogy a termékdíj független attól, hogy takarékos-e a készülék, milyen mértékben áll újrahasznosítható alkatrészekből, van-e környezetbarát termék minősítése. Mértéke 57 forint kilónként, ami 3-5 százalékkal teszi drágábbá a modern, energiatakarékos kazánokat.

A korszerű, energiatakarékos kondenzációs gázkazánt is drágítja a termékdíj. Fotó: illusztráció

Dr. Bart István, az intézet igazgatója elmondta:- nem önmagában a termékdíj jelenti a problémát, hanem az átgondolatlan, az energiahatékonyságot és a levegőtisztaságot nem segítő alkalmazása. - Azt javasoljuk - mondta - hogy a termékdíjat terjesszék ki minden fűtőkészülékekre, de mértékét tegyék függővé a környezetterhelés mértékétől és hatékonyságuktól. A gázkazánoknál a termékdíj mértéke a készülék energiahatékonysági besorolása szerint változzon, és az A energiaosztályúak, illetve környezetbarát termék védjeggyel ellátott termékek mentesüljenek a termékdíj alól, a B osztályúaknál pedig a rendes érték 25 százalékát kelljen csak megfizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!