Gazdaság

2016.07.07. 18:35

Fagykár - A málna jól tűrte, az alma nem

A várható termésnek legalább a felét elvitte az áprilisi fagy - állítja több zalai gyümölcstermelő. Vannak, akik ennél is rosszabbul jártak, almából például nem kell sokat szüretelni az idén megyénkben.

Gyuricza Ferenc

Mindez már az április végi fagy idején is látszott, akkor azonban még csak megjósolni lehetett a kárt, most viszont - amikor egyes gyümölcsök be is értek - már egyértelműen meg lehet vonni a mérleget. A tapasztalatok nem túl biztatóak.

A tízhektáros ültetvényen alig akad egy-két csenevész termés - mutatja az alsószenterzsébeti almásban Molnár Ferenc
Fotó: Gyuricza Ferenc

Molnár Ferenc alsószenterzsébeti tízhektáros almaültetvényét járjuk végig a termelővel, abban a reményben, hogy legalább egy termést találunk. Jó ötperces séta után sikerült a csenevész kis gyümölcskezdeményt fellelni a fiatal ágak között.

– Ezek a fák átlagosan 4-5 évesek, ebben az esztendőben már el kellene érniük az optimális termésmennyiségüket – magyarázza Molnár Ferenc. – Ehhez képest az a valós helyzet, amit látunk. Az április végén bekövetkezett fagy ezen a helyen mindent elvitt.

A gazda azt mondja, hiába próbáltak mindent, füstöléssel egy-másfél fokot tudtak menteni, s öntözéssel is körülbelül ennyit, ez azonban kevés volt a mínusz hatfokos hőmérséklethez képest. Miután a virágzás már előtte lezajlott, a teljes termés odalett. –

Nemcsak én jártam így, Zalában szinte minden almás hasonló helyzetbe került – sorolta tovább Molnár Ferenc. – Többen azt állítják, hogy harminc éve nem volt ilyen rossz a helyzet.

A gazda azt is hozzáteszi, a fagykár ellenére folyamatosan dolgoznia kell az ültetvényen, hiszen a jövő évi termés miatt nem hanyagolhatja el a munkát. Ráfordítás tehát lesz bőven, bevétel viszont ezúttal nem várható. Ezért kénytelen lesz – például növényvédelmi szerek beszerzése érdekében – hitelt felvenni.

A zalalövői Cserkuti József málnaültetvényében mintegy ötvenszázalékos terméskiesés mutatkozik a tavaszi fagy miatt

Zalalövőn Cserkuti József szintén komoly károkról számol be. Ő főleg bogyós gyümölcsökkel – málnával, ribizlivel, szederrel – foglalkozik, s bár ezeket is megtizedelte a fagy, olyan kára azonban nem keletkezett, mint amivel az almaültetvények gazdáinak kellett szembesülniük.

– Közvetlenül a fagy után a málnában 80 százalékos termésveszteséget jósoltam, szerencsére most mintegy ötven százalékosnak látom a kárt – magyarázza. – Persze tenni is kellett annak érdekében, hogy a nagyobb bajt elkerüljem, a lombtrágya volt a gyógyír, az mentette meg a málnát, de sokat segített a csapadékgazdag időjárás, s persze az is, hogy eddig nem volt túlzottan nagy meleg. A málna fejlődése kánikulában ugyanis megáll.

Cserkuti József azt is hozzáteszi, a fagy a legrosszabbkor érte az ültetvényt, az első hajtások mind tönkre is mentek, a másodvirágzás azonban szépen beérett, tehát a hónaljrügyekből lett a termés. Az is jól látszik a bokrokon, hogy a talajhoz közelebbi hajtásokról is elvitte a fagy a termést, 60 centiméteres magasságig egyetlen szem gyümölcsöt nem hozott a növény. A zalalövői termelő úgy fogalmaz: nem tudtak megújulni az alsó rügyek, pedig a kiemelkedő termésátlaghoz azok elengedhetetlenek lennének. Hatvan centiméteres magasság felett azonban igencsak jó terméshozam mutatkozik.

– A szedernél is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a korai fajta teljesen elfagyott, a késői pedig egy hónapig gondolkodott, majd azt követően szépen megindult – folytatta Cserkuti József. – A korai érésűből két-három nap múlva már szedhető lesz, ami megmaradt.

Cserkuti József birtokán a ribizlit érte a legnagyobb kár. A termelő szerint azért, mert a fürtökön már borsnyi nagyságúak voltak a bogyók, amikor a fagy megcsípte. Körülbelül a nyolcvan százaléka le is hullott a szemeknek. A kisvárosban más termelők is panaszkodnak, az alma, a szilva és a dió teljesen elment, cseresznyét és meggyet azonban hoztak a fák, de sokkal kisebb mennyiségben, mint a megelőző években. Bárhol érdeklődtünk a megyében, mindenhol hasonló tapasztalatokról kaptunk jelzést.

– A dió teljesen, az alma és a körte 90-95 százalékban fagyott el, de a meggy és a cseresznye is megsínylette a fagyot – vont a mérleget Vida Józsefné . – Nekünk főként a hegyen, a szőlő mellett vannak gyümölcsfáink, a családi ház udvarán csak néhány szilva akad. Ebben az esztendőben arról sem fogunk sokat szedni.

Más a barackra panaszkodik. Németh István azt mondja, a kajszit minden évben befőzték lekvárnak, idén kénytelenek lesznek vásárolni, hiszen saját termés most nincs. Az őszibarack egy kicsit jobban viselte a tavaszt, ám hogy abból a kevésből, ami a fákon van, lesz-e szüret, az a hátralévő heteken is múlik, ugyanis a jég még elverheti.

– A község belterületén valamennyi gyümölcs elfagyott, a szőlőhegyen viszont vannak olyan területek is, ahol szinte minimális a kár – válaszolta kérdésünkre a lispeszentadorjáni Czupi József , aki a helyi Kulturális és Sport Egyesület, illetve a szomszédos Kiscsehi Borbarát Klubjának elnöke. – A falut övező hegyhátak 25-30 százalékán, a magasabban fekvő területeken még a dió is megmaradt. A meggy és cseresznye is rendben van ezeken a területeken, akárcsak a ringlószilva, abban 25-30 százalékos lehet a veszteség, de még így is értékelhető mennyiség maradt belőle. A kajszit szintén megcsípte egy kicsit, ám a kár abban is elenyésző. A mélyebben fekvő területeken viszont rosszabb a helyzet, ott nagyjából megegyezik a kár a megye más pontján tapasztaltakkal.

A gyengébb termésátlag a kereskedelemben egyelőre nem mutatja hatását, ugyan némi emelkedés tapasztalható a hazai gyümölcsök árában, de nem kirívó a drágulás. A termelők szerint az alma árának elszabadulásától sem kell félni, mivel a kereskedők a lengyel importból pótolni fogják a hazai veszteséget.

Címkék#fagykár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!