Gazdaság

2017.02.24. 14:48

A műszaki biztonságért (x)

Nagykanizsa – Az év elejétől számos változás történt a Nagykanizsai Járási Hivatal munkájában, amiről dr. Józsa Zsanett hivatalvezető adott részletes, átfogó tájékoztatást.

Zalai Hírlap

– Az új esztendő szervezeti változásokat hozott a Nagykanizsai Járási Hivatal életébe, ugyanakkor a feladatkörök bővülése is számottevő – bocsájtotta előre dr. Józsa Zsanett hivatalvezető. – 2017. január elsejétől az eddig a Zala Megyei Kormányhivatal szakmai főosztályának szervezeti egységeként működő nyugdíjbiztosítási osztály önálló osztályként a járási hivatal szervezeti egységébe integrálódott. A Sugár utcai épületben dolgozó állami tisztviselők munkája kiterjed többek közt a nyugdíj megállapítására, illetve különféle adategyeztetési feladatok lefolytatására. Fontos tudni továbbá, hogy a fent említett nyugdíjbiztosítási osztály illetékességi területe nem csak a kanizsai járást, hanem a letenyei és a keszthelyi járást is magában foglalja, azaz közel 147 ezer fős lakosságot szolgál ki.

Dr. Józsa Zsanett jelezte: ez évtől a Nagykanizsai Járási Hivatal látja el az egész megyében a mérésügyi és műszaki biztonsági feladatokat is.

– A mérésügyi feladatok keretében elsősorban különféle mérőeszközök – hőfogyasztásmérők, gázmérők, vízmérők, mérlegek, súlyok, tartályok vagy akár szerencsejáték céljára szolgáló eszközök – első, időszakos, illetve javítás utáni hitelesítését; a műszaki biztonsági feladatok keretében főként felvonók, mozgólépcsők engedélyezési és felügyeleti eljárását végzi a hivatal. Ide tartoznak továbbá: az ipari vagy mezőgazdasági hőfejlesztő és hőhasznosító berendezések engedélyezése, a villamosenergia-ipari hatósági építésügyi eljárások, a földgázcsatlakozó vezetékek engedélyezése, a villamosbiztonsági ellenőrzések, a gázszerelői igazolványok kiadása, az üzemanyagtöltő állomások hatósági engedélyezése, ellenőrzése, a veszélyesáru-szállítás berendezéseivel, a veszélyes folyadékok és olvadékok tárolótartályaival, a gázüzemű közúti járművek üzemanyagellátó berendezéseivel kapcsolatos eljárások lefolytatása.

Dr. Józsa Zsanett: – A mérésügyi és műszaki biztonsági feladatokat az egész megye területén ellátjuk Fotó: Szakony Attila

A hivatal vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy kiemelt területet képez a szén-monoxid eset soron kívüli kivizsgálása, különös tekintettel, ha személyi sérülés vagy haláleset is történt.

– A gyámügyi osztály feladatköre is kibővült január elsejétől – sorolta tovább a változásokat dr. Józsa Zsanett. – Elkezdődött az úgynevezett áldozatsegítés, illetve a jogi segítségnyújtás. Az ügyfelek a kormányablakban is benyújthatják kérelmeiket, de külön ügyfélfogadást is tartunk szerdánként 9 és 12 óra között az Eötvös tér 16. szám alatt, a Nagykanizsai Járási Hivatal épületében. S hogy kiknek és milyen esetekben tudunk segítséget nyújtani? A segítségnyújtás egyik formája az áldozatsegítés, amely keretében többféle szolgáltatást tudunk nyújtani. Az érdekérvényesítésük elősegítése érdekében felvilágosítást adunk arról, hol és milyen mértékű szociális támogatást igényelhetnek. De ha úgy hozza a sors, azonnali pénzügyi segítséget is tudunk nyújtani. Nyilván ehhez ki kell tölteni a megfelelő nyomtatványokat, illetve igazolni kell a rászorultság okát, mértékét is.

Hogy érthető legyen, milyen esetekben lehet azonnali pénzügyi segítséget kérni a hivataltól, dr. Józsa Zsanett két jellemző példát is említett.

– Előfordulhat, hogy valakinek, például egy nyugdíjasnak ellopják a tárcáját a benne lévő pénzzel és okmányokkal együtt – mesélte a hivatalvezető. – De megeshet, hogy valakinek leég a háza, és gyors segítségre van szüksége.

A másik terület a jogi segítségnyújtás, amelynek célja a szakszerű jogi tanácsadás illetve az eljárásjogi képviselet biztosítása a szociálisan rászorulók részére.

Ennek keretében a jogi segítő a kérelmező számára jogi tanácsot ad vagy beadványt, egyéb iratot készít, valamint erre vonatkozó meghatalmazás alapján betekinthet ügyének irataiba. A jogi segítő feladatokat ellátó ügyvédek névjegyzékben szerepelnek.

– Emellett, a rászorultság alapján, tudunk segítséget nyújtani polgári peres eljárásokban, valamint büntetőügyekben is úgynevezett pártfogó ügyvéd biztosításával – tette hozzá dr. Józsa Zsanett.

Szintén fontos változás, hogy ez év január elsejétől sok fajta fogyasztóvédelmi ügy kezelése került át a járási hivatalokhoz. A Nagykanizsai Járási Hivatal úgynevezett első fokú fogyasztóvédelmi hatóság szerepét tölti be. A kiemelt ügyekkel már a Zalaegerszegi Járási Hivatal foglalkozik, míg másodfokú hatóságként a Pest Megyei Kormányhivatal jár el.

– Ha az ügyfelek problémájukkal, panaszukkal – szavatossággal, jótállással kapcsolatos ügyek; fiatalkorúak kiszolgálása alkohollal, dohánytermékkel; ár, egységár nem egyértelmű feltüntetése; minőségi kifogások – bejönnek hozzánk, akkor mi saját hatáskörben eljárunk, vagy a megfelelő szintre továbbítjuk ügyüket – mondta a hivatalvezető, aki megjegyezte: Zala megye legnagyobb kormányablakaként nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden ügyfél gyors és szakszerű választ kapjon kérdéseire.

– Kollégáim felkészültek, s az iratszámok alapján az is megállapítható, hogy gyorsan is dolgoznak – mondta dr. Józsa Zsanett. – Ám a még gyorsabb ügyintézés érdekében a bejárattal szemben található ügyfélszolgálati pultnál szinte valamennyi nyomtatvány megtalálható, előfordul ugyanis, hogy valakinek csak egy űrlapra van szüksége, s ezért nem akar sorba állni. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!