Gazdaság

2015.09.23. 17:32

A napraforgó háromnegyedét már learatták Zala megyében

Zala megyében a 6420 hektáron termelt napraforgó csaknem háromnegyedét már learatták, a növény minőségi paraméterei megfelelnek az előírásoknak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerdán az MTI-vel.

A napraforgó mellett a korai szójatáblákon is zajlik az aratás, a kukorica betakarítása pedig várhatóan két héten belül kezdődik el a megyében - tájékoztatott Süle Katalin.

Hozzátette: a gazdák jól haladnak az őszi munkákkal, az elmúlt hetekben a rendkívül meleg időjárás is segítette a betakarítási munkákat, a csapadékhiány viszont hátráltatja a magágy készítést. A jelenlegi legaktuálisabb teendők a problémamentes betakarítás és a kalászos gabonák megfelelő időben történő elvetése Zala megyében.

Az őszi káposztarepcét csaknem 10 ezer hektáron vetették el. A vetések átlagosan fejlődnek, bár néhány területen rovar kártétel miatt újra kellett vetni a magot.

A kalászosok vetése várhatóan az előre jelzett esőzések után kezdődhet el. Zala megyében a tervek szerint a csaknem 110 ezer hektárnyi szántóföldi területből 40 ezer hektáron kerül ősszel földbe a mag: az őszi búzát 21 300 hektáron, az árpát csaknem 5300 hektáron vetik el. A tritikálé vetésterülete meghaladja a 2 ezer hektárt, 330 hektáron pedig rozst vetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!