Gazdaság

2017.07.05. 15:55

A PB-gázt szabad házhoz vinni, de tilos házalni

ZALAEGERSZEG - A PB-gázpalackok feketekereskedelmének felszámolásaként jelentették be a jövedéki törvény megváltoztatását. Ennek következményeként július elsejétől a háztartási gázpalackokat mozgóárusok már nem értékesíthetik, kizárólag üzletben lehet forgalmazni.

Arany Gábor

A kereskedelmi tevékenységekről szóló kormányrendelet régóta tiltotta az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagok üzleten kívüli, házaló forgalmazását. A veszélyes áruk ellenőrzésének jogi szabályozása azonban nem tette lehetővé, hogy a hatóság megkülönböztethesse a házaló kereskedelmet a mozgóbolttól. Emiatt a fogyasztók számára komoly veszélyekkel járó feketetöltéssel és a PB-gázpalackok illegális kereskedelmével foglalkozók gyakran magukat mozgóboltként feltüntetve házaltak.

Legalábbis ez olvasható a változás indokaként a híradásokban. Ilyen veszéllyel Zalában nem kellett szembenézni. Az elmúlt években nem volt bejelentés, ami a háztartási palackos gáz értékesítésével kapcsolatban szabálytalanságot jelzett volna a katasztrófavédelmi igazgatóságnál, ezt érdeklődésünkre Cseresznyés Dániel, az igazgatóság sajtószóvivője közölte. A töltőtelepek ellenőrzésekor sem találtak kifogásolnivalókat, és illegális töltéssel, feketekereskedelemmel sem találkoztak.

 

A változás nem előzmény nélküli, mert a visszaélések visszaszorítása érdekében 2014. január 1-jétől a törvény a PB-gázpalackok szélesebb körére írt elő jövedékiengedély-kötelezettséget. Már akkor az hangzott el, hogy a hazai PB-gáz-piac forgalmát évek óta a nagyobb mértéket öltő visszaélések csökkentették. A legfőbb problémát az jelentette, hogy a számla nélkül kereskedők nem fizettek áfát. Ezzel a csökkentett árral a legális vállalkozások nem tudtak versenyezni, és a költségvetés bevételtől esett el. A gazdálkodói jelzések szerint leginkább a más uniós tagállamból behozott, 5 kilogrammnál nagyobb, de 25 kilogrammnál kisebb PB-gázpalackokkal éltek vissza. Ezek után sem az adott tagállamban, sem Magyarországon nem fizették meg az áfát. Az itthon hozzáférhető PB-, autó- vagy targoncagázzal ugyanis nem érdemes trükközni, mert alig van az áraikban különbség.

A jogszabályi változás első következménye, hogy megszűnnek a dudáló, zenélő, gázpalack eladását hirdető autók, amelyek néha egymást követték a falvak utcáin. A szigorítás mellett jó hír, hogy továbbra is házhoz szállítható a háztartási gázpalack, ha azt a vevő előzetesen megrendeli, és ennek tényét a kiszállító jármű vezetője igazolni tudja a hatósági ellenőrzéskor.

Erről az ország több megyéjében gázpalackok forgalmazásával foglalkozó Luxfero Kft.-nél kaptunk tájékoztatást. Az ügyfélszolgálat szakembere elmondta, a hírben sugalmazottal szemben tapasztalataik szerint nem volt jellemző gázpalackok feketekereskedelme, illetve illegális töltése. Az országban négy nagy cég tölt csak gázpalackokat. Ezekkel állt kapcsolatba minden kiskereskedő, legyen az olyan viszonteladó, mint ők, vagy pedig mozgóárus. Utóbbiak elterjedését éppen a nagy cégek kereskedelmi politikája hívta életre, hiszen éveken át ösztönözték a vállalkozókat a mozgóárusításra, mert ez számukra forgalomnövekedést hozott. Ennek következményeként szűntek meg a korábbi cseretelepek, hiszen a vevők válogathattak az utcájukban felbukkanó árusok között, és nem kellett a palackot messzire cipelni. Ennek a versenynek voltak vadhajtásai is, sokan folyamodtak tisztességtelen módszerekhez. Remélhetőleg ezen változtat az új szabályozás. A hónap eleje óta tehát a PB-gáz mint jövedéki termék értékesítését szigorú szabályok írják elő. Megszegésük bűncselekmény és több millió forintos bírságot vonhat maga után, ráadásul nemcsak az árust, hanem a vevőt is megbüntetik az illegális portéka megvételéért.

A gáztöltő-szolgáltatók hatalmas összegű jövedéki biztosíték megfizetésére, jövedéki raktár működtetésére, valamint napi online elszámolásra kötelezettek. Ez komoly költségeket jelent, ami a négy nagy töltőcéget nem rendíti meg, de előbb-utóbb meg fog jelenni az áraikban is. Vélhetőleg ezt az új feltételeket teljesíteni képes, jelentősen csökkenő számban talpon maradó viszonteladók sem nyelik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!