Gazdaság

2015.11.26. 15:21

A törpeszúnyog hozta a kéknyelv betegséget - A zalai szarvasmarhák harmadát már beoltatták

Zalaegerszeg - Már tavalytól szólnak hírek a kérődző állatok között hazánkban is megjelenő kéknyelv betegségről. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a napokban az egész ország területét védőkörzetté nyilvánította.

Hajdu Péter

A kérődzőkre, így a juhra, kecskére, szarvasmarhára veszélyes fertőző betegségről és következményeiről, köztük az állategészségügyi intézkedésekről érdeklődtünk dr. Boncz Attilától, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettesétől, járványügyi és állatvédelmi osztályvezetőtől.

– A megbetegedést okozó vírust a törpeszúnyog terjeszti, e rovarok a klímaváltozás hatására kerültek el délről hazánk területére is. Ez a vírusbetegség a kérődzőkben elsősorban magzati elváltozásokat tud okozni, érfalkárosító is, gyakoriak az ödémás elváltozások, az állat duzzadt, kékes elszíneződésű nyelvéről, mint tünetről kapta a nevét. Azonnal hozzá kell tenni, nem zoonózis, emberre semmiféle veszélyt nem jelent, a betegségen átesett állatok húsa, teje is fogyasztható – mondta a szakember, hozzátéve, magát az állatot, az állattenyésztést veszélyezteti.

Zala megyében eddig nincs megállapított fertőzés, úgynevezett kitörési pont, de nemrég Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében – ez van hozzánk legközelebb – sőt a szomszédos szlovén területeken is felütötte a fejét a betegség. A megállapított magyarországi és szomszédos országbeli esetek miatt elrendelt védőkörzetek átfedései okán nyilvánította védőkörzetnek az ország egész területét a NÉBIH. Ennek a forgalomra, a szállításokra van hatása.

– A kitörési pontok körül 20 kilométeres zónában kötelező állományvizsgálatokat kell elvégezni, illetve kötelező az állatok vakcinázása; ilyen terület nincs Zalában. A kitörési ponttól 100 kilométerig terjed a védőzóna, azon felül 50 kilométeres a megfigyelési zóna. A 20 kilométeres zónából nem szabad szállítani, amíg a korlátozás él. A többi esetében is fokozott járványvédelmi kontroll érvényesül a kereskedelemre. A szokásos kereskedelmi dokumentumokon túl kiegészítő igazolásokat kell beszerezni a klinikai mentességről, illetve egyéb szempontokról, a zónák közötti szállítás esetén. Most viszont, hogy egységes lett az ország területe ebből a szempontból, egyszerűbbé vált a belföldi szállítás, elég beszerezni hozzá a klinikai mentességről szóló igazolást – mondta az osztályvezető.

Nemzetközi szállítások során egy uniós kritériumrendszernek kell megfelelni, Harmadik országba történő export esetén a célország szabályai eltérők, érdemes az állategészségügyi hatóságtól segítséget kérni. Dr. Boncz Attila elmondta továbbá, rendkívül sokrétű e betegséggel kapcsolatos védekezés és a vonatkozó eljárásrend, nyitottak, kérik az érintett állattenyésztőket, kérdezzenek, vegyék fel a kapcsolatot a hatósági állatorvossal. A megyében mintegy 17 ezer szarvasmarha, 9-10 ezer anyajuh és kecske található. A szarvasmarha állomány mintegy harmadát már saját elhatározásból beoltatták a gazdálkodók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!