Gazdaság

2017.02.26. 20:30

A zalai agyag is jól reagál a biogazdálkodó által bemutatott módszerekre

Zalaszombatfa - Nem kell más a kertműveléshez, mint egy ásóvilla és egy gereblye, így lehet szelíden művelni a földet. Minderről Kökény Attila biogazdálkodó tartott előadást a hetési településen.

Korosa Titanilla

Kökény Attila az Orosházához közeli kakasszéki biogazdaságból érkezett és beszélt a talaj megújításáról.

- Olyan módszereket próbálunk másoknak átadni, amit mi is használunk a kakasszéki biogazdaságban - mondta. - Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy sekély művelést alkalmazunk, nem kaparjuk mélyen a földet, amibe direktvetéssel kerül bele a mag mindenféle talajmunka nélkül. Ezeket a technológiákat szántóföldön, kertészetben, gyümölcsösben és kiskertekben is alkalmazhatjuk. Továbbá a gazdaságban megtermelt anyagokból származnak úgymond az inputok, vagyis nem kellene műtrágyát venni, esetleg csak vetőmagot, így a művelés csak a vetésről és az aratásról szólna.

A gazdák, kertművelők nehezen fogadják be ezt a művelési módot, akik így dolgoznak, általában minden helyen a "falu bolondjai". Náluk kórós a föld, nincsen leszántva a kukorica, vagyis teljesen más környezetet hoznak létre, viszont néhány év elteltével igazolódik ez a technológia, hiszen elkezd emelkedni a talajban a humuszréteg, és csak minimális mennyiségű műtrágyát alkalmaznak, de nagy hozamot termelnek.

Kökény Attila előadó (balra) és a helyi szervező, Fejes Csaba  Fotó: Korosa Titanilla

Az előadás során mindennek a keretrendszerét mutatta be Kökény Attila.

- Arra próbálom felhívni a gazdálkodók figyelmét, hogy saját környezetükben melyek azok az elemek, amik jól működhetnek együtt, ezek kölcsönhatása alakítja ki a termelési technológiát - folytatta. - Ebbe beletartozik, hogy hogyan műveljük legkevésbé a talajt, hogyan tudjuk megerősíteni a területen a talaj mikrobiológiáját a takaró- és társnövények alkalmazásával, illetve arról is szó van, hogy milyen módon lehet a terméketlennek tűnő talajt úgy beoltani otthon készített tápanyagokkal, hogy abból termékeny föld keletkezzen. Hozzá tartozik a természetes növényvédelem, vagyis a vegyszermentes művelés. Aztán idővel már nem kell használni semmit, mert kialakul a természetes egyensúly a területen - tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!