Gazdaság

2017.03.02. 13:46

Alacsony nyugdíjra számít? Kössön nyugdíj előtakarékossági számlát! (x)

Anyagi biztonságot teremtene a nyugdíjas évekre? Fontosnak tartja, hogy a megszokott életszínvonalból ne kelljen alább adni?

Az igény legtöbbünkben felmerül, ám sokan nem tesznek annak érdekében, hogy az anyagi biztonság valóban megteremthető legyen. Napjainkban sokféle lehetőség közül válogathatunk, ráadásul a nyugdíjcélú megtakarítási formák mellé állami támogatás is igényelhető. Sajnos tény, hogy az állami nyugdíj kapcsán nem sok jóra számíthatunk, ezért érdemes mihamarabb elkezdeni az öngondoskodást. De vajon melyik megoldás bizonyul a leginkább megfelelőnek? Cikkünkben most a Nyugdíj Előtakarékossági Számla működését vesszük górcső alá.

Kezdjük azonnal egyik legvonzóbb tulajdonságával, az állami támogatással. 20 %-os, legfeljebb 100 ezer forintos adójóváírás jár mellé, ha pedig 2020-ig vonulnánk nyugdíjba, akkor ez maximum 130 ezer forint lehet évente. Az értékpapírszámla lényege nem más, mint az, hogy a befektetéseket magunk intézhetjük, vásárolhatunk-eladhatunk. Egyszerre egy Nyugdíj Előtakarékossági Számlával rendelkezhetünk, és így az állami támogatást is csak évente egyszer vehetjük igénybe. A NYESZ számla indítására jelenleg hét hazai banknál van lehetőség. A költség és a hozam egyértelműen annak függvénye, hogy milyen értékpapírokat vásárolunk, ehhez viszont kétségtelenül szükséges némi szakértelem. Ugyan a számlavezető banknál tájékozódhatunk a lehetőségekről, de ha független profit kérnénk meg a tanácsadásra, akkor célszerűbb inkább pénzügyi tanácsadó céget választani erre. A nyugdíjas évek megszorításai nem kell, hogy feltétlen velejárói legyenek életünknek. Erre való a nyugdíj előtakarékossági számla.

A várható költségeket illetően nincs túl sok eltérés az egyes hitelintézetek ajánlatai között. Számlavezetési díjra, tranzakciós díjakra, valamint esetenként állományi díjra mindenképpen számíthatunk, de ezek összege tulajdonképpen elhanyagolható. A Nyugdíj Előtakarékossági Számla kifejezetten jó választás azok számára, akik rendelkeznek némi tőzsdei ismerettel, vagy megfelelő segítséget várhatnak a témában. Természetesen akkor is vannak még lehetőségek, ha ez a típus nem nyerte volna el tetszésünket. Az önkéntes nyugdíjpénztár főként akkor jó döntés, ha például a cég fizeti az ezzel kapcsolatos kiadásokat, vagy ha tíz évnél kevesebb idő van hátra a nyugdíjig. Nagy népszerűségnek örvend emellett a nyugdíjbiztosítás is. Ha több mint tíz év van hátra a nyugdíjas évekig, akkor ez lehet a megfelelő döntés az öngondoskodásra.

Nem tudja, mennyi nyugdíjra számíthat az államtól? Nem érdemes vakon tapogatózni, hiszen ma már néhány kattintással megbízható információkhoz juthat a jelenlegi életkora és nettó jövedelme megadásával. Készüljön fel, nem lesz szép látvány az összeg! Nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek a nyugdíjcélú megtakarítások iránt, hiszen ezek lehetővé teszik, hogy a nyugdíjas években se kelljen szűkölködni. A tapasztalatok szerint több kiadás vár ránk ezekben az években, és természetesen az életszínvonal megőrzése is fontos szempont legtöbbünk számára. Az online nyugdíjkalkulátor segítségével megbizonyosodhat arról, hogy a nyugdíjcélú lehetőségeknek igenis van napjainkban létjogosultságuk. Felejtse el a megszorításokat és takarékoskodjon már most, amíg van miből!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!