Gazdaság

2012.08.08. 07:14

Állami fémfelvásárlás lesz?

Zalaegerszeg - A Nemzetgazdasági Minisztérium a fémtörvény szigorítását készíti elő. Államosítanák a tevékenységet.

Hajdu Péter

Időről időre veszélyt és több százmilliós károkat okozó fémlopásokról szólnak a hírek. Újabb jogszabály készül, amely állami monopóliummá tenné a fémátvételt, tehát e tevékenységet államosítanák. Az egyik jelentős, a hazai fémforgalmazásban meghatározó szerepet játszó vállalkozás, az Alcufer Kft. szakmai igazgatójától, Csiszár Tamástól kérdeztük, hogyan reagál e lehetséges megoldásra az érintett ágazat.

A győri központú, Zalaegerszegen is telephelyet működtető cég igazgatója előrebocsátotta, a fémtörvény szigorításával ők is egyetértenek. Az esetleges államosítás azonban többet ártana, mint használna. Legálisan, törvényesen működő vállalkozásokat hozna bizonytalan helyzetbe.

- Mi is hallottuk Pócs János fideszes képviselőtől, hogy vannak, akik a fémkereskedelem államosításában látják a megoldást. Mi mint fémkereskedők ezzel nem értünk egyet, de a szigorítással semmi gond. Ez utóbbival, a szigorítással kapcsolatban a fémkereskedőknek tájékoztató előadást tartott már a tevékenységet felügyelő Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Elmondták, hogy a tervezet szerint bizonyos fémhulladék tételeknél hatósági jelenléttel történhet csak a felvásárlás. Ha például valaki kábelhulladékot akar leadni, vagy olyasmit, aminek kapcsán felvetődik a kérdés, hogyan juthatott egy magánszemély birtokába. Például joggal vetődik fel a kérdés, hogyan lehet valakinek vasúti sínje vagy elektromos felső vezetéke. Az ilyen hulladék átvételét be kell jelenteni a hatóságnak. Ezzel azonosulni tudunk, a fémhulladék telephelyeket ellenőrizni kell, és nyitottnak kell lenniük a hatóság előtt.


 
A szakember elmondta továbbá, hogy ma Magyarországon több mint 600, fémkereskedelmi engedéllyel rendelkező vállalkozás működik. Ezek évente 1,5 millió tonna fémhulladék-forgalmat bonyolítanak le, amelynek töredéke a problémás hulladék, tehát köztárgyak ellopásából származik. De nyilván ez utóbbi kap visszhangot, jogosan, hiszen az ilyen anyagok, tárgyak levágása, kifűrészelése révén veszély keletkezik, s az ilyen cselekmények fennakadást okozhatnak a közüzemekben. Nem beszélve az okozott anyagi kárról. Az ellenőrzések jogos szigorítása mellett azonban az esetleges államosítást olyan megoldásként említette, ami nem hozná meg az elvárt eredményt. Kérdésünkre, hogy miért, az igazgató így válaszolt:

- A lopásból származó fémhulladék, a levágott közművezetékek, összetört szobrok maradványai ugyanis nem a legálisan, engedéllyel működő fémhulladék telepeken jelennek meg. Valószínűleg nem követhető csatornákon kerülnek értékesítésre, lehet, hogy kiviszik az országból. Akik ebből élnek, azoknak feltételezhetően kiépített hálózatuk lehet, és nem az engedéllyel működő telepekre viszik az árut - közölte a vezető annak érzékeltetésére, hogy az államosítással nem oldódna meg az alapvető gond.
 
Viszont szerinte nem kis problémát okozna egy ilyen lépés.

- A mi ágazatunk is fejleszt, terveink vannak. Az államosításról szóló híreket hallva a vállalkozások visszafoghatják a környezetvédelmi fejlesztéseiket, nem létesítenek új telephelyeket, nem ruháznak be új gépekbe, berendezésekbe. Az Alcufer Kft. például jelenleg 356 alkalmazottat foglalkoztat, 17 működő telephelyen. A mi terveink között is szerepel a begyűjtő hálózat bővítése, újabb négy telephelyet már meg is vásároltunk, környezetvédelmi és technológiai korszerűsítéseket hajtunk végre - közölte Csiszár Tamás.

Az igazgató hozzátette, az államosításról szóló hírre több, mint hatszáz, a fémtörvény szerint működő, regisztrált vállalkozásban bizonytalanodtak el, s ez az ágazat ma országszerte mintegy tízezer dolgozót foglalkoztat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!