Gazdaság

2017.05.22. 13:42

Kevesebb az álláskereső Zala megyében

Zala megyében az elmúlt év azonos időszakához képest 14 százalékkal csökkent, március óta pedig 10 százalékkal mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma áprilisban - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya hétfőn az MTI-vel.

Április végén 8 ezer álláskeresőt regisztráltak a megye kirendeltségein, 1,3 ezerrel kevesebbet, mint egy hónappal korábban. Az elmúlt év áprilisában 8856-an kerestek állást a kirendeltségek segítségével.

A hivatal tájékoztatása szerint a csökkenés részben annak köszönhető, hogy a tavasz második hónapjában megélénkült a szezonális foglalkoztatás. Emellett az új álláshelyek száma is jelentősen bővült Zala megyében, a közfoglalkoztatottak száma pedig az újonnan induló programok folyamatos létszámfeltöltésének eredményeként 700-al nőtt. 

Az év negyedik hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 6,3 százaléka volt regisztrált álláskereső Zala megyében. Az álláskeresési ráta a márciusinál 1 százalékponttal, míg az egy évvel korábbinál 0,7 százalékponttal volt alacsonyabb. A megyében 1,1 ezer új álláshelyet jelentettek be áprilisban.

A hónap során a regisztrációból kikerülő 2,5 ezer álláskereső közül 2 ezren váltak foglalkoztatottá: többségük a közfoglalkoztatás keretében tudott elhelyezkedni, de több mint 600-an az elsődleges munkaerőpiacon jutottak munkához.

Mintegy 1,2 ezren kerültek nyilvántartásba, az elmúlt időszakhoz hasonlóan kevéssel haladta meg a százat azoknak a száma, aki korábban még nem szerepeltek a regisztrációban. A tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresők részaránya 26 százalékról 22 százalékra csökkent.

Tovább mérséklődött a pályakezdő álláskeresők száma is, áprilisban az álláskeresők 8 százaléka, 648 fiatal volt regisztrált álláskereső - ismertette a foglalkoztatási főosztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!