2009. 05. 07.

Aranyláz válság idején

2009. május 08., 14:24 szerző: zaol.hu
Zalaegerszeg - Az elmúlt fél év során külföldön és hazánkban is megtöbbszöröződtek az aranyban történő befektetések. Ehhez nyilván hozzájárult a gazdasági válság okozta befektetői bizonytalanság is.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

Magyarországon az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta, öt éve vált ismét lehetővé az úgynevezett befektetési arany magánszemélyek számára való szabad felhasználása.

- Korábban is volt lehetőség aranyban befektetni, numizmatikai jelentőségű érméket és ékszeraranyat bárki vehetett e nemesfémből. Csak ezekkel az volt a gond öt évvel ezelőttig, hogy 25 százalékos áfa és 35 százalék fogyasztási adó nehezedett rájuk. Tehát ha valaki grammonként 1000 forintért vett aranyat, akkor 1600 forintot kellett fizetnie. Ahhoz tehát, hogy nyereséges legyen a vásárlás, 60 százalékot kellett volna emelkedni az arany árfolyamának - magyarázzza az uniós csatlakozás előtti, aranyban történő befektetések korlátját Schmidt Kálmán (képünkön), az egyik hazai piacvezető cég, a Magyar Aranypiac Kft. ügyvezetője. 

Mint elmondta, öt éve, az uniós csatlakozással vezették be ismét Magyarországon a befektetési arany fogalmát, amit az áfa-törvény rögzít.

- A fogyasztási adót minden aranyra vonatkozóan eltörölték, de az ékszeraranyon továbbra is van 20 százalékos áfa, ami hamarosan 25 százalék lesz. Bizonyos arany termékek - rudak, lemezek, érmék -, amelyek a törvényben szabályozott paramétereknek megfelelnek, többek között 24 karátos finomságúak, szabályozott méret és tömeg felettiek, befektetési aranynak minősülnek, és áfamentesek - mondja.

Nemcsak az uniós évforduló kapcsán került fókuszba az arany. Hónapok óta hallani a hagyományosan értékőrző nemesfém iránti kereslet élénküléséről, és az árfolyamának folyamatos emelkedéséről.

- Az aranyforgalomban kiugró időszak az elmúlt fél év. A gazdasági válság kapcsán a készpénzüket, vagy annak egy részét nagyon sokan a több ezer éve biztonságot jelentő aranyba fektették, ami mindig likvid, piacképes. Kis túlzással őrültek háza van az aranypiacon fél éve. A korábbi hasonló időszakhoz képest több mint tízszeresére emelkedett a forgalom. A korábbi éves mennyiség most egy hónap alatt talál vevőre. A kereslet olyan mértéket ért el, hogy a befektetési aranytömböket gyártók - mint a mi partnerünk, az osztrák pénzverde - három műszakban dolgoznak, és így is alig győzik az igényeket kielégíteni. A vevők nagy része kis és közepes befektető. Egy gramm arany most körülbelül 6500 forintnak felel meg. Van, aki 20 grammot vesz, mert éppen annyira futja neki, de a befektetők többsége, akik nagy számban jelentkeznek, 200-250 grammot vásárol, azaz 1-2 millió forintos nagyságrendet kívánnak aranyba tenni. De nemrég volt olyan vevőnk, aki közel 100 millió forintért vásárolt, és 15 kiló aranytömböt vitt el egyszerre - mond példákat az aranykereskedő az átlagos bérből és fizetésből élők számára valljuk be, távoli, elérhetetlen. Gazdasági válságok idején mindig előtérbe kerül az arany évezredes értékmegőrző szerepe
Fotó: Archív

A tapasztalataik szerint az aranyat vásárlók töredéke adja csak el rövid időn belül az értékőrző nemesfémet, amit napi áron bármikor visszavesznek. Az aranykereskedő elmondta, vevőik kilencven százalékát nem látják viszont eladóként, ami azt jelenti, hosszú távra, klasszikus értelemben véve aranytartaléknak tekintik a sárga fémet, mint a Nemzeti Bank, és ülnek rajta. Talán valamely késői leszármazott teszi majd pénzzé, ha megszorul.

Nagy különbség van a gyártók között is, tudtuk meg a szakembertől. A legfontosabb talán az, hogy a kibocsátók auditáltatták-e magukat a londoni fémtőzsdén. Akik igen, a fémtőzsde jelzésével ellátott aranyat öntenek, ami az egész világon bármikor, azonos áron értékesíthető. Legközelebb az osztrák állami pénzverde rendelkezik a londoni tőzsde auditjával. A hazai gyártók - köztük a magyar pénzverde - egyelőre nem, bár itthon is képesek három kilences (999 százalékos) finomságú aranyat önteni. Az ÁFA-törvény szert befektetési aranynak minősül a legalább 900/1000 finomságú, és egy gramm feletti súlyú tömb, rúd vagy lemezformájú arany, amely akkreditált labor által kiállított minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik, és piaci értéke legfeljebb 80 százalékkal haladja meg aranytartalmának értékét. 
Az ÁFA-törvény szerint befektetési aranynak minôsül a legalább 900/1000 finomságú, és egy gramm feletti súlyú tömb, rúd vagy lemezformájú arany, amely akkreditált labor által kiállított minôségi tanúsítvánnyal rendelkezik, és piaci értéke legfeljebb 80 százalékkal haladja meg aranytartalmának értékét. 


ZH információ: Hajdu Péter

zaol.hu

2009. május 08., 14:24 szerző: zaol.hu

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...