Gazdaság

2016.02.09. 17:28

Az utolsó eurócentig

Csesztreg – A 2007 és 2013 közti programozási időszakban rendelkezésre álló uniós forrást teljes egészében kihasználta hazánk. Ugyanez a cél a 2020-ig tartó időszakra.

Gyuricza Ferenc

Többek között erről beszélt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége tegnapi fórumán a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Vitályos Eszter elmondta: a ciklust hazánk 106 százalékos abszorpciós rátával zárta, tehát az ország rendelkezésére álló keret 106 százalékára nyújtottuk be az igényünket. Erre azért volt szükség, mert az elszámolási időszakban biztosan lesz több olyan tétel, amit nem fizet ki Brüsszel, ám az említett rátartás garancia arra, hogy egyetlen euro sem veszik kárba. Az államtitkár kiemelte: a visegrádi országok közül az említett eredménnyel hazánk teljesített a legjobban, még a sokat emlegetett Lengyelország is csak 101 százalékos rátát tudhat magáénak, Románia pedig 74 százalékra volt képes.

Az államtitkár a jelenlegi ciklus forráslehetőségeit is említette. Mint mondotta: kilenc operatív program áll a pályázók rendelkezésére, legtöbbjüket az önkormányzatok is igénybe vehetik. Egyes pályázati forrásokat meg is nyitottak már, a cél ugyanis az, hogy 2017-ig valamennyi felhívás jelenjen meg, 2018-ig pedig az összes támogatás kerüljön kifizetésre.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az államtitkár szerint fontos változás, hogy a pályázatok adminisztrációs terhei, illetve a közvetett költségek is lecsökkennek, ugyanakkor élhetnek a pályázók a halasztott önerő lehetőségével, vagyis a saját forrásnak a projekt befejezésére kell csak a rendelkezésükre állnia.

Az államtitkári tájékoztató mellett további, önkormányzatokra vonatkozó információk is elhangzottak. Szóba került az önkormányzati hivatalok dolgozóinak tervezett életpályája-modellje, de a polgármesterek javadalmazásának kérdése is. Utóbbi kapcsán elhangzott: az ígért emelés azért maradt el, mert kétharmados törvényt kell hozzá módosítani, a parlamenti pártok között azonban nincs meg hozzá a konszenzus.

A fórum során néhány kritikai megjegyzésre is sor került. Schmidt Jenő, Tab város polgármestere, a TÖOSZ elnöke a rendezvény felvezetőjében arról beszélt, hogy ma a területfejlesztés helyett pénz-osztás zajlik az országban, aminek csak egyes önkormányzatok a kedvezményezettjei, pedig a megtermelt javakból valamennyi településnek részesülnie kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!