Gazdaság

2017.08.07. 16:30

Balatoni munkaerőhiány(osság) - Az akarat, a szándék is hiányzik

BALATON-PART Munkaerőhiány - ez az egyik leggyakoribb fogalom, amellyel manapság a vendéglátással/idegenforgalommal kapcsolatban találkozunk. Az okokat és a következményeket ismerjük, de csak kevesen látnak igazán a szó jelentése mögé.

Horváth Gábor

Vendéglátósokat, idegenforgalomban érdekelt vállalkozókat, tulajdonosokat, üzemeltetőket kérdeztünk az utóbbi években egyre erőteljesebben jelentkező és az ágazatot igencsak érzékenyen érintő munkaerőhiánnyal kapcsolatban.

A külföldi munkaerő-elszívásról, az értékes munkavállalók kivándorlásáról, a gazdasági következményekről, különböző statisztikákról, piaci elemzésekről rengeteget hallottunk már, azonban az mégiscsak más, ha az ember a saját bőrén tapasztalja a jelenséget.

Azt a jelenséget, amelyet a hallott beszámolók alapján munkaerőhiány helyett szerencsésebb volna munkaerő- hiányosságnak nevezni. Lássunk néhány sztorit arról, hogy miközben a hazai idegenforgalom abszolút felfelé ívelő pályán mozog, a magyar szolgáltatóknak milyen alapvető, sokszor banális problémákkal kell megküzdeniük!

- Évek óta visszatérő gond, hogy a jól bevált alkalmazottak, szakácsok, konyhalányok, pultosok nem térnek vissza a következő nyárra, minden alkalommal új csapatot kell kialakítani - panaszkodott kérdésünkre egy vállalkozó, aki több büfét is üzemeltet az egyik balatoni strandon. Megjegyezte: rosszul képzett, de tanítható munkaerőt is rendkívül nehéz szerezni, tavasszal és a szezon első felében a vendéglátós legnagyobb feladata, hogy hirdet, keres és kutat.

A szezon első felében a vendéglátós legfontosabb feladata, hogy hirdet, keres és kutat, mert nagy szükség van a dolgos kezekre Fotó: shutterstock.com

Az osztrák turisztikai piac ma már nemcsak télen, hanem nyáron is számos állás-lehetőséget kínál, nem csoda, hogy rengetegen választják a sokkal jobban fizető és (általában) jobb körülményeket kínáló külföldi munkát. Eközben a magyar vendégforgalom is növekszik, szükség van itt is a dolgos kezekre, a fizetések emelkednek, de nyilván ezek még mindig nem tudnak versenyezni például az ausztriai pénzekkel.

Az egész évben nyitva tartó éttermek és hotelek is nehezen birkóznak meg az elvándorlás okozta problémákkal, és akkor mit szóljanak a szezonális vállalkozások...

Visszatérve a hirdetésekre, kitartó kereséssel azért akad jelentkező az állásokra, a keleti országrészből például sokakat érdekel a Balaton-parti munka, de a munkaerő minősége finoman szólva is gyenge.

Az üzemeltetők kénytelenek visszafogni az elvárásokat, de így is cifra dolgokat tud szülni egy-egy próbahét. Vagy nap. Vagy délután. Mert valakiről néhány óra alatt kiderül, hogy alkalmatlan. Ott, a helyszínen, élesben kell szembesülni vele, hogy életében nem látott még lángossütőt, egyszerre csak egy tányért tud kivinni, németül még a köszönést sem ismeri, a süllőt pedig úgy rendeli be a konyhára, hogy hüllő.

Igen, ilyen is van - ezt egy másik vendéglátós mesélte lapunknak.

- Elképesztő, hogy milyen képzettséggel és képességekkel jelentkeznek emberek vendéglátós munkára. Szorgalommal, eltökéltséggel persze sokat lehet fejlődni, sajnos azonban legtöbbször az akarat, a szándék is hiányzik - tapasztalja.

Akad persze jó példa is, volt olyan, aki a Balatonon, szezonban szerzett rutinnal és tudással helyezkedett el később éves állásra vagy külföldre. A másik véglet az, aki minimális erőfeszítést sem hajlandó tenni annak érdekében, hogy megállja a helyét.

- Nemrég dolgozott nálunk két szakácstanuló, nem volt velük gond, egészen addig, amíg el nem tűntek. De tényleg, szó szerint. A szakács hátraszólt, hogy csináljatok két lekváros palacsintát, de percekig nem történt semmi. Aztán amikor benéztek
a helyiségbe, nem találtak ott senkit, a két fiatal köszönés nélkül lelépett. Valaki később mondta, hogy látta őket a parkoló felé elsietni. Ez az első napjukon történt - mondta el egy strandbüfés, aki az alkoholizmus és a vendéglátás szoros kapcsolatát is megemlítette.

- A vendéglátásban kéznél vannak a szeszes italok, hajtós-pörgős munkáról van szó, amelyet sokszor nagy melegben kell végezni. Nagyon nehéz ellenőrizni napközben, ki mennyit nyúl titokban a pohár után.

Egy másik megkérdezettünknek szintén alkohollal kapcsolatos tapasztalata volt. A lángossütőbe friss munkaerő érkezett, egy középkorú, dekoratív hölgy, akinek megmutatták a munkahelyét, majd elkísérték a szállásra, mondván, hogy akkor a holnap reggeli nyitáskor találkoznak. Ez nem történt meg, a hölgy ugyanis annyira megnyomta az első balatoni estét, hogy másnap egy árokparton találtak rá a rendőrök.

Arra is van példa, hogy az állásra jelentkező olyan képzettséget hazudik, amellyel nem rendelkezik, és sokszor még a látszatra sem ad.

- Én nem tudom, mire számított az illető, hiszen a konyhában hamar kiderül valakiről, hogy szakács vagy sem. Mindenesetre a konyháig sem jutott el, mert a személyi igazolványában és a bizonyítványában más-más név volt feltüntetve az édesanyjánál - mesélte egy balatoni éttermes.

Összefoglalva: a balatoni vendéglátásban a képzett és szorgalmas munkaerő ritka, mint az aranyhal. Sok idő, komoly energia kell kifogásához, és sokszor csak az utol-só pillanatban derül ki, süllő vagy hüllő került horogra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!