Gazdaság

2015.10.05. 12:57

Bankkártyát csapoltak a szabolcsi mestertolvajok - tippek a biztonságos kártyahasználathoz

Ijesztően gyakran találkozunk a rendőrségi hírekben bankkártyás visszaélésekkel. Pontosabban nagyon sok olyan bankkártyás visszaéléssel, amikor maga a kártya birtokosa a hibás azért, mert ellopják a pénzét.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Ibrányi Rendőrőrse lopás megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 49 éves paszabi lakos ellen. A hölgy 25 éves lányával közösen múlt csütörtökön a paszabi posta ügyfélterében lopta el egy idős férfi pénztárcáját.

Az ibrányi rendőrök a bűncselekmény napján a település térfigyelő kameráinak felvételeinek segítségével azonosították a feltételezett tetteseket.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a PIN kód védelme, titokban tartása. A szabolcsi rendőrök például azt tanácsolják megoldásként, hogy érdemes lehet a mobiltelefonban egy fiktív névhez rendelt telefonszám utolsó négy számjegyeként elmenteni a PIN-t.

 

1. SOHA ne írd a kártyára, a pénztárcádba a PIN-kódot.

Kevesen tudják, hogy amikor az ellopott kártya PIN-kódját használva tudják megkopasztani a bankszámlánkat, a bank várhatóan nem fogja megtéríteni a kárunkat. Így nemcsak az igen borsos, akár 15-20 ezer forintos kártyaletiltási-és pótlási díjat kell majd megfizetnünk, hanem bizony a veszteségek is minket terhelnek.

A bankok általános szerződési feltételeiben ugyanis külön kikötik, hogy a kártyatulajdonos gondatlan magatartása következtében bekövetkező visszaélésekért nem viselik a felelősséget. Ilyen lehet például, amikor

Ilyenkor igen kicsi a valószínűsége, hogy a pénzünkből bármennyit is viszontlássunk.

2. Állíts be SMS-értesítőt:

Ez azonnal jelez, ha pénzt vettek fel, vagy fizettek a bankkártyával. Sokszor ez riasztja a kártyabirtokost akkor is, ha a bankkártya adatait lemásolják, és a világ másik végén használják.

3. Állíts be napi limitet

A kártyás vásárlásra, valamint készpénzfelvételre beállítható felhasználási limit is. A felhasználási limit egy előre meghatározott időszakra, jellemzően egy napra vonatkozik, továbbá kapcsolódhat az egy nap alatt végzett műveletek számához, vagy összegéhez, vagy akár a kettőhöz együtt, továbbá jellemzően eltérő limit adható meg a készpénzfelvételre és a vásárlásra. Azaz a limit meghatározza, hogy naponta maximum mekkora összeget és/vagy hány alkalommal lehet készpénzben felvenni, valamint vásárlásra fordítani.

A limit beállítások tetszőleges gyakorisággal igény szerint módosíthatók, azonban számos kártyakibocsátó meghatároz felső felhasználási limiteket. A felhasználási limitek beállítása azért jelent biztonságot a kártyahasználónak, mert ha a kártya illetéktelen kezekbe kerülve (elvesztés, ellopás esetén) nem lehet azonnal felvenni vagy elkölteni a számlán lévő teljes összeget, csak a limit erejéig.

4. Takard le a számokat

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a sorban mögöttünk állók fizetéskor, pénzfelvételkor ne tudják lelesni, hogy mely gombokat nyomjuk meg a bolti terminálon vagy az ATM-en.

5. Figyelj az ATM-re

Készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

5+1. Ne add ki a kezedből a kártyád

Mindig te végezd a kártyás tranzakciót, ne hagyd, hogy elvigyék (még akkor sem, ha érintőkártyával fizetsz). Például egy étteremben ne add oda a pincérnek az asztalnál: menj el a kasszához, és fizess személyesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!