Gazdaság

2016.06.23. 14:06

Behozható a hátrány a burgonyatermelésben

Keszthely – Ha a termelők odafigyelnek a növényvédelemre, akkor kevesebb védőszert kell felhasználni, így várhatóan a tavalyinál olcsóbban vehetik meg a fogyasztók, s a termésmennyiség is nagyobb lesz.

Keszey Ágnes

A korai tavaszi időben ültetett burgonya a május eleji fagyokban sok helyen elfagyott, vagy mintegy tíz százalékos terméscsökkenés várható országos szinten. Ám a hátrány behozható - elemezték a növény védelmével foglalkozó hagyományos tanácskozáson, melyet a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja szervezett.

- Nálunk is elfagyott két és fél hektár burgonya, de ezt kompenzálja a növény, csak elnyúlik a tenyészidőszak: 2-3 héttel később érik be. Aki korai újburgonyának akarta a termékét, nagyon sokat veszít az árban - elemezte dr. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója.

A mostani időjárás viszont kedvez a burgonya fejlődésének, de a kórokozók számára is ideális. Ám megfelelő növényvédelemmel és nagy figyelemmel jó termés várható.

- A sok eső és a párás reggelek miatt a burgonyavész sok áldozatot szed. Erre kell nagyon figyelni, illetve a növényvédelem alapja, hogy ellenálló fajtát kell ültetni. A megfelelő tápanyagellátásról is gondoskodni kell. Ha jól tápláljuk, viszonylag olcsóbb, egyszerűbb védekezéssel is meg tudjuk őrizni az egészségét. Aki jól kezelte a burgonyát, az csodálatos termésmennyiségre és kiváló mennyiségre számíthat - ezt látjuk eddig, a tenyészidőszak kétharmadánál tartva- elemezte az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!