Gazdaság

2016.12.01. 19:15

Bővül az online pénztárgép használatára kötelezettek köre

Nagykanizsa - A tánctanárnak és a jógaoktatónak is kell valamilyen bizonylatot adni. Egy csütörtöki fórumon többek közt ez is kiderült.

Horváth-Balogh Attila

A fórumot a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara rendezte a Vasemberház dísztermében. A találkozón a vállalkozásokat érintő aktuális jogszabályi változásokról tájékoztatta a megjelenteket dr. Lázár József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatóságának osztályvezetője. Más egyéb mellett a legtöbb szó az online pénztárgépek bevezetéséről esett, hiszen 2017. január elsejétől többek számára lesz kötelező a használatuk.

Dr. Lázár József és hallgatósága az előadáson. Úgy tűnt, sokaknak jól jöttek az információk Fotó: Szakony Attila

- Fontos és mostanában talán sokakat érdeklő kérdés, hogy kinek kell online pénztárgépet használni - bocsátotta előre dr. Lázár József. - Alapelv, hogy minden termékértékesítést, szolgáltatásnyújtás bizonylatadás kell, hogy kísérjen, ez a főszabály szerint számlát jelent. Bizonyos esetek mentesítenek a számlaadási kötelezettség alól, de nyugtát akkor is kell adni a vásárlónak vagy ügyfélnek. Amennyiben számlát írunk, akkor nem szükséges az összeget beütni az online pénztárgépbe. De persze nem is tilos, sok helyütt él még a régi beidegződés, hogy a számla összegét beviszik a gépbe és a blokkot a számlához tűzik. Ha valaki úgy érzi, hogy ezzel segíti a könyvelőjét, akkor nyugodtan járjon el így a továbbiakban is. Ha viszont nyugtát adunk, akkor annak két módja van: az egyik maga a pénztárgép, a másik a hagyományos, kézzel írott nyugta. Abban az esetben, ha nyugtaadási kötelezettségünk van, mindenképpen használnunk kell a pénztárgépet. Január elsejétől 10 újabb tevékenységi kör tartozik majd ennek hatálya alá. Ezek: gépjárműjavítási, karbantartási tevékenység, gépjárműalkatrész-kiskereskedelem, motorkerékpár-alkatrész kiskereskedelem, javítás, karbantartás, taxi, az értékpapír-árutőzsdei ügynöki tevékenységből kizárólag a pénzváltás, a fekvőbeteg-ellátásból a plasztikai sebészet, a testedzési szolgáltatás, a táncterem- és diszkóüzemeltetés, mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil géppel, kézzel végzett mosási és vegytisztítási, vasalási tevékenysége, illetve a fizikai közérzetet javító szolgáltatások (például szaunák, szoláriumok, masszázsszalonok) köre.

Az osztályvezető arra is felhívta a figyelmet: a változással érintett vállalkozások pénztárgépenként 50 ezer forint állami támogatást igényelhetnek az eszköz beszerzéséhez, maximum 5 gép után. A támogatást csak az kapja meg, aki idén december 31-ig üzembe is helyezteti a pénztárgépet.

A hallgatóság körében felmerült, hogy például a jóga- vagy táncoktatónak számla- vagy nyugtaadási kötelezettsége van-e, s be kell-e szereznie az újfajta pénztárgépet. A szakember a kérdésre azt válaszolta: a KSH-nál meg kell nézetni pontosan, hová tartoznak az említett tevékenységek, s az alapján lehet választ adni a kérdésre. Másrészt biztosan van a táncteremnek is olyan sarka, ahol az adminisztrációt végzik - és ott akár egy online pénztárgépet is el lehet helyezni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!