Gazdaság

2016.08.01. 16:55

Bővülő lakásépítés - Ugrásszerű növekedés jövőre várható a kérelmek alapján

Zalaegerszeg - 2016 I. félévében 3420 új lakás épült az országban, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, számolt be róla a napokban a Központi Statisztikai Hivatal.

Hajdu Péter

Az idei év első felében az előző év azonos időszakához képest az épített lakások száma a községekben 21 százalékkal csökkent, miközben a megyei jogú városokban 36, a többi városban 13, Budapesten 9 százalékkal nőtt.

A természetes személyek által épített lakások aránya 57-ről 46 százalékra esett, a vállalkozások által építetteké 43-ról 54 százalékra emelkedett. Az új lakóépületek között 54-ről 43 százalékra csökkent a családi házban épült lakások aránya, míg a többszintes, többlakásos épületekben használatba vetteké 35-ről 46 százalékra nőtt.

A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakóépületek építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 13236 volt, ami több mint kétszerese a 2015. I. félévinek, ezen belül Budapesten közel háromszoros a növekedés. A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 79 százalékkal több, összesen 5434 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma (3072 darab) 52 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Zala megyében is bővülés tapasztalható új lakásokból, az előző év hasonló időszakában épített 94-gyel szemben az idei első félévben már 109 új lakás épült a megyében, ez nem egészen 9 százalékos bővülés. A lakásépítési engedélyek alapján azonban a jövő évre várható még nagyobb bővülés a megyében is. Ugyanis amíg a tavalyi első félévben 114 építési kérelem született a megyében, addig az idei első hat hónap folyamán 191, ami mintegy 60 százalékos növekedést jelent a jövőre nézve.

Mint Taar Ottó zalaegerszegi ingatlanszakértő érdeklődésünkre elmondta, a használtlakás-árak emelkedése megszűnt a zalai megyeszékhelyen. Sőt, ha jövőre nagyobb számú új lakás épül, még csökkenhetnek is. Jelenleg egy átlagos lakótelepi lakás 160-170 ezer forintos négyzetméteráron kel el a zalai megyeszékhelyen. Természetesen nagy különbségek vannak, egy belvárosi tízemeletesben például 187 ezer forint négyzetméterenkénti áron kelt el lakás.

Az új lakások árát illetően, mivel nagyon kis számban épültek a városban, minimális a tapasztalat. Egy a belvárosban tervezett, még szervezés alatt levő, 20 lakásból álló társasházban például 350 ezer forintért értékesítik a 70-130 négyzetméter közötti méretű új lakások négyzetméterét. A beruházó cég tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, a lakások felére már van jelentkező. Elmondta, új lakásra nem sok ez az ár, a régióban Győrben például 500 ezer forintot fizetnek az új lakások négyzetméteréért, Szombathelyen 400 ezer forint a legolcsóbb négyzetméterár. De Zalaegerszegen a kereseti lehetőségekkel összhangban jóval kisebb a fizetőképes kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!