Gazdaság

2017.04.21. 19:15

Negyvenötezer embert érint a foglalkoztatási projekt a dél-zalai régióban

Aláírták tegnap azt a megállapodást, amely egy pályázat révén a nagykanizsai, illetve a letenyei járás foglalkoztatottságát és gazdaságát hivatott fejleszteni a jövőben.

Szabó Zsófia

Polay György, a Nagykanizsa és Környéke Nonprofit Kft. ügyvezetője, mint a projekt konzorciumának egyik tagja elöljáróban felidézte: az említett célokra még korábban nyertek 302 millió forint támogatást. Ebből 2020-ig számos programot valósítanak meg, melyek mindegyike a munkához jutást, az abban megmaradást segíti: többek közt a hátrányos helyzetű embereknél, a fiatal pályakezdőknél, az ötven év felettieknél és a "rejtőzködő" álláskeresőknél.

A letenyei járásból mindez huszonhét települést érint, a nagykanizsaiból pedig negyvennyolcat. Erről már Jakab Sándor, a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás alelnöke beszélt. Elmondta: nem csak az érintettek képzettségi szintjét növelik majd a nyár elejétől "élesben" induló programok révén. A helyi vállalkozásokat, különböző intézményeket és szakmai érdekviseleteket is támogatják.

Míg 2010-ben az elsődleges munkaerőpiacon, valamint közfoglalkoztatotti viszonyban a lakosság ötvenöt százaléka dolgozott, addig ma már mindez hatvannyolc százalék. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: az országban ma már nem munkanélküliségről beszélünk.

- Sokkal inkább az a kérdés, mi lesz a jövőben az üres, betöltetlen álláshelyekkel, amelyből manapság közel hetvenezer van - így a politikus, aki hozzátette: a jelen paktum is azt szorgalmazza, többek közt, hogy az inaktív vagy a képzetlen emberek a munkaerőpiac részeivé válhassanak, képzett és motivált munkaerőként. szzs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!