Gazdaság

2017.08.02. 15:40

Cigányokat segít a Jobbik - Etnikai szinten sosem tettem különbséget az emberek között

BUDAPEST - Sneider Tamás egykori bőrfejű vezetésével Heves megyei székhellyel szeretetszolgálatot hozott létre a Jobbik. Az alapítvány a cigányokat is segíteni szeretné.

Mediaworks-összeállítás

Egykor a cigányok elleni felvonulásokkal kampányoló jobbikos fellépések már a távoli múltat jelzik a párt történetében, az új irány a szegény roma közösséghez tartozók segítése lett.

Őket sem rekesztik ki a Jobbik szeretetszolgálatának támogatásából - nyilatkozta a Népszavának Sneider Tamás kuratóriumi elnök. A Jobbik parlamenti képviselői fizetésük tíz százalékát havonta átutalják az alapítvány számlaszámára, a jótékony szervezetet a Heves megyei Aldebrőre jegyezték be.

Korábbi sajtóhírek szerint a jobbikos akciók alatt Heves megyében csak a magyar családok számára folytattak gyűjtéseket. A jótékonysági esemény fő szervezője akkor azt mondta, hogy "ezekből az adományokból cigányok nem részesülhetnek". És az sem érdekli, ha ezért rasszistának tartják.

Sneider Tamás, a Jobbik elnökségének tagja (b) helybeliekkel beszélget a romák lakta Bem utcában Gyöngyöspatán
MTI Fotó: Komka Péter

Ezzel szemben most Sneider Tamás hangsúlyozta, hogy a Jobbik szeretetszolgálata nem a származást, hanem - a rászorultságon kívül - egyedül azt nézi, a kérelmezők megfelelő életmódot folytatnak-e. A kuratóriumi elnöknek nincs ilyen statisztikája, de biztosra veszi, hogy a Jobbik valószínűsíthetően roma családokon is segített.

"Egyébként pedig nálam nem nagyon működik ez a faji dolog, nem mindig tudom megállapítani valakiről, hogy cigány származású, vagy sem" - tette hozzá.

A kilencvenes években Sneider Tamás (mozgalmi nevén: Roy) az egri bőrfejűek egyik vezetője volt. A Népszava megkérdezte, demonstrálni akarta-e a szeretetszolgálat létrehozásával, hogy szakított múltjával. A jobbikos politikus visszautasította a feltételezést. Közölte: "Nem kellett szakítanom a múltammal, mert etnikai szinten sosem tettem különbséget az emberek között. Munkatársaim és barátaim között is voltak cigányok."

Sneider a cigányokkal kapcsolatban is beszélt azon a hangfelvételen, amely a közelmúltban szivárgott ki. A jobbikos politikus azt ismertette, hogy kommunikációs szempontból miként kell megtéveszteni az időseket. Mint mondta: "Kelet-Magyarországon azért vagyunk annyira erősek, meg azért itt a Dunántúlon is sok helyen - nagyon feljött a Dunántúl, hál' istennek -, a cigány bűnözők aztán gyilkolják az idős embereket, és ezt nagyon jól el tudjuk mostanában mondani. És nagyon sok idős ember azért szavaz ránk, hogy megvédjük őket. Mert mit akar egy idős ember? Békét, nyugalmat. Ezt kell nekünk sugallni. [...] Nem könnyű ez, mindig ilyen borotvaélen kell táncolni."

Kovács Béla nem kémkedett az Európai Unió ellen, hiszen EP-képviselői munkája során nem folytatott hírszerzői tevékenységet, amiért anyagi ellenszolgáltatást kapott volna külföldi országtól - tolmácsolta a Magyar Időknek a Jobbik európai parlamenti képviselőjének álláspontját védője, Szikinger István.

Lapinformációk szerint a vádhatóság még közel sem tárt minden bizonyítékot Kovács Béla és védője elé, ez legkésőbb iratismertetéskor megtörténik majd. A Jobbik EP-képviselője ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután Kovács Béla egy ma is aktív orosz titkosszolgálati emberrel, egykori KGB-ügynökkel kapcsolatos titkosszolgálati feldolgozás közben az AH látókörébe került.

A polgári elhárítás feljelentésében leírta a nyomozó hatóságnak, hogy Kovács Béla konspiratív módon tart fenn kapcsolatot orosz diplomatákkal, és havonta látogat Moszkvába.

Ha már levelet ír az Idősek Tanácsa vezetőinek, vehette volna a fáradságot, hogy utánanéz, kik is vezetik ezt a testületet - reagált tegnap Vona Gábor levelére Novák Katalin, az Idősek Tanácsa alelnöke. Hozzátette: levelében Ön újra sérteget. Az Idősek Tanácsa tagjairól nem feltételezi, hogy tájékozódás után nyilatkoznak meg egy ügyben.

Elolvastuk az Ön elhíresült Facebook bejegyzését. Az Ön szavai egyértelműek. Idős emberek tömegeiről feltételezi, hogy képtelenek az érett gondolkodásra, hogy radikalizálódtak, hogy agresszívek - áll a közleményben. Novák arra kéri Vonát, hogy hagyja békén a nyugdíjasokat, ne próbáljon szembeállítani fiatal és idős magyar embereket egymással.

Novák válaszának előzménye, hogy Vona Gábor nyílt levelet írt hétfőn az Idősek Tanácsának, amiben saját értelmezését írva azt közölte, hogy a nyugdíjasokra vonatkozó sértő kifejezést nem használt korábban.

Emlékezetes: Vona Gábor Facebook-bejegyzésében kelt ki a nyugdíjasok ellen, akiket szerinte a Fidesz befolyásol. Az egyik utcai fórum kapcsán azt írta a kritizáló idősekről: "a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt", miközben húzták a kis bevásárlókocsijukat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!