Gazdaság

2017.03.16. 16:45

Csattognak a metszőollók a szőlőben

Amíg a barackvirág bele nem hullik a sorok közé helyezett kancsóba, addig nem késő a szőlő metszése - legalábbis a régi vágású birtokosok szerint.

Szabó Zsófia

Azonban a gazdák jó része nem halasztja virághullásig a "szezonnyitó" munkát, a szőlőültetvények nagy részén már bő egy hónapja csattognak a metszőollók. Kovács Ottó bortermelő Szelemi-hegyi birtokán hetekkel ezelőtt nekilátott a legkorábbi érésű fajták, köztük az irsai metszésének. Azóta már a merlot-val, a chardonnay-vel és a kékfrankossal is végzett a szakember.

- Ehhez a munkához tanácsot adni nem igazán lehet, éreznie kell a kéznek és a szemnek - mondta nevetve Kovács Ottó. - Leginkább a rügyek épségére kell figyelni a metszés mértékénél. Ám ha ránézünk a tőkére, tudni kell azt is, mit akarunk rajtahagyni. Az adott termőterületen annyi rügy maradjon, hogy az később ne legyen túlterhelve, mégis kellő mennyiségű gyümölcs nőjön rajta - összegezte a termelő, aki egyúttal megjegyezte: a metszésmódszerek merőben mások a hagyományos, bakművelésű tőkék esetén, valamint a közép- és magasművelésű kordonoknál. Előbbi esetében, amit ma már kevesebben alkalmaznak, egy karó van, amin a tőke nagyságától és korától függően csapokat hagynak. Utóbbinál pedig a karokon alakítják ki a termőrészeket, majd az egészet egy támrendszerhez erősítik.

Kovács Ottó borász a merlot és a kékfrankos után a három éve termő, középmagas, kordonművelésű shirazt metszi Szelemi-hegyen
Fotó: Szakony Attila

- Ezek rendbetétele, az oszlopok és a huzalok megerősítése is fontos munka a metszés után - folytatta a szakember -, és a kötözést sem lehet elhanyagolni.

Ahogy a különböző betegségek elleni védekezést sem, ami talán a legköltségesebb része a szőlő művelésének.

- Sokan réz-, kén- és olajtartalmú lemosópermetezéssel kezdenek, amint az első rügyek kipattannak - jegyezte meg Kovács Ottó. - Jómagam ennek nem vagyok híve, időpazarlás és ráadásul költséges is. Azonban a lisztharmat és a szőlőperonosz ellen nélkülözhetetlen idővel a védekezés, mivel ezek tönkretehetik az egész termést. Talán májusig halasztható a dolog, de ha sok csapadék lesz, vagy amint a betegség jelei mutatkoznak, előbb kell nekilátni - mondta a termelő. Ahogy azt is: a kabóca, a szőlőmoly, az atka "tüsténkedésére" sem árt figyelni.

Amiért viszont nem lehet tenni, csak imádkozni és reménykedni, az a jó időjárás. Ha már nem lesz fagy vagy a Medárd-napi esőjóslat nem válik be, továbbá nem tör be korán a hőség jeges zivatarokkal tarkítva, akkor az idei bor mennyiségében, minőségében nem lesz hiba...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!