Gazdaság

2016.02.09. 17:12

CSOK: új szabályok -Többen és könnyebben igényelhetik a kedvezményt

Zalaegerszeg – A családok otthonteremtési kedvezményével (CSOK) a családokat és az építőipart szeretné segíteni a kormány. Az a cél, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon, illetve minél több fiatal kössön házasságot – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Vigh László országgyűlési képviselő.

Horváth A. Attila

A kormánypárti politikus a legutóbbi kormányülésen meghozott döntéseket ismertette, amelyek hamarosan megjelennek rendelet formájában, kiterjesztve az otthonteremtési kedvezmények körét. Az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik a CSOK-ot, abban az esetben is, ha van másik ingatlan a tulajdonukban. A 10 millió forintos, államilag támogatott hitelt 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra is le lehet majd hívni, az energetikai tanúsítvány nem lesz kívánalom, mozaikcsaládok is élhetnek a lehetőséggel, továbbá nem kell teljesen közművesítettnek lennie az ingatlannak. Ez utóbbi – jelezte Vigh László – Zalában különösen fontos, hiszen nem mindenütt épült ki a teljes közmű-infrastruktúra.

Elhangzott: használt lakásoknál sem négyzetméterár-kategória, sem regionális különbség nem lesz, tehát nem számít majd, hol található az ingatlan, azonos mértékű támogatás adható. Az ugyanakkor feltétel marad, hogy egy gyermeknél  40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél 70 négyzetméteresnek kell lennie legalább a lakás területének. A támogatás használt lakásnál 600 ezer (egy gyermek), 1 millió 430 ezer (2 gyermek), 2,2 millió (három gyermek), illetve 2,75 millió (4 gyermek) lesz. Használt lakás vásárlására a közfoglalkoztatottak is igényelhetik a CSOK-ot.

A hamarosan rendeletben megjelenő döntések visszamenőlegesen is érvényesek lesznek, tehát azokra is vonatkoznak, akik már benyújtották kérelmüket.

A képviselő hangsúlyozta: akinek konkrét, személyes helyzetére vonatkozó kérdése van a CSOK-kal kapcsolatban, a banki ügyfélszolgálatokon kérhet pontos tájékoztatást.

Vigh László arról is szólt, hogy a gazdasági teljesítmény teszi lehetővé a program elindítását, s ezáltal több 100 milliárd forint kihelyezését. Ez az óriási befektetés – fejtette ki – meg fog térülni, hiszen a családok otthonteremtési kedvezménye nemcsak a támogatást igénylőket, hanem a számítások szerint 50-60 szakma képviselőit is helyzetbe hozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!