Gazdaság

2017.05.29. 18:35

Csökkenő kintlévőség - 11 lakást vettek vissza tartozás miatt Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG Csaknem 350 millió forint nettó árbevétellel és 44 milliós nyereséggel fogadta el a LÉSZ Kft. idei üzleti tervét az önkormányzat.

Szabó Judit

A város lakáskezelő cégének - mint minden más önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságnak - a legutóbbi közgyűlésen fogadták el az előző évi beszámolóját és véglegesítették az idei évre vonatkozó előzetes üzleti tervét.

A cég árbevétele az utóbbi években folyamatosan nőtt, tavaly 363 millió forint volt. Az önkormányzati lakások bérleti díjaiból és a helyiségbérleti díjakból több folyt be a tervezettnél, részben a lakbérek tavalyi 5 százalékos emelése miatt, de közrejátszott ebben az is, hogy jobb volt a lakások kihasználtsága, az üresen állók hamarabb gazdára találtak, mint korábban, és többet lehetett költségelven kiadni.

A Lész Kft.-nek az előző években komoly problémát jelentettek a lakbér- és rezsitartozások. A bérlők és a lakáshasználók díjhátraléka 2012-ben még megközelítette a 156 millió forintot, majd fokozatos csökkenés után 2016 végén 126 millió forint körül alakult. Ez az előző évi adatokkal összevetve 5,1 százalékos csökkenés.

Tavaly 11 lakást vettek vissza a lakóktól tartozás felhalmozása miatt. Ötöt önként átadtak a bérlők a végrehajtás előtt, hat esetben pedig kilakoltatás történt.

A kintlévőségek csökkentése idén is fontos feladat, és az üzleti tervben megfogalmazott célkitűzések között szerepel a cég közös képviselői tevékenységének bővítése, az építőipari részleg kapacitásának lekötése egész évre, valamint a kft. telephelyének fejlesztése energetikai korszerűsítéssel.

ÜRES BÉRLEMÉNYEKET ÚJÍTOTTAK FEL

A tavalyi évről szóló beszámoló kitért arra, hogy a lakáskezelő cég építőipari ágazata 20 százalékos túlteljesítéssel zárta az évet. Közbeszerzési eljáráson megbízást kaptak üres önkormányzati lakások felújítására 35 millió forint értékben, társasházaknak több mint 13 millió forint értékű munkát végeztek, az aquaparkban burkolatjavítást és vízelvezetési feladatokat oldottak meg. A Belvárosi Általános Iskolában a vizesblokkot korszerűsítették és felújításokat végeztek a Báthory utcai műtermekben.

A közös képviselői tevékenységet kiterjesztették Lentire is, és újabb zalaegerszegi társasházakkal kötöttek szerződést erre a feladatra, állt a beszámolóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!