Gazdaság

2016.05.23. 15:59

Csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

Zalaegerszeg - Zala megyében 15,7 százalékkal csökkent az álláskeresők száma áprilisban. A kirendeltségeken 8856 álláskeresőt regisztráltak, több mint 1600-zal kevesebbet, mint egy hónappal korábban - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya hétfőn az MTI-vel.

A hivatal adatai azt mutatják, hogy a korábbi évek áprilisában 5-10 százalékkal mérséklődött az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest. Az idén a bővülő szezonális foglalkoztatás mellett az induló közfoglalkoztatási programok is hozzájárultak - több mint 800 munkahellyel - a foglalkoztatás bővüléséhez.

A pályakezdő álláskeresők száma is folyamatosan csökken. Az elmúlt évek adatait összehasonlítva idén áprilisban volt a legalacsonyabb a számuk: a hónap végén 929 fiatal - az álláskeresők 10,5 százaléka - keresett munkát a kirendeltségek segítségével, míg a tavalyi év azonos időszakában a pályakezdő munkakeresők száma meghaladta az 1240-et.

Az év negyedik hónapjában a megye valamennyi térségében csökkent az álláskeresők száma, a munkanélküliségi ráta 7 százalékra mérséklődött. Egy hónappal korábban a gazdaságilag aktív népesség 8,3 százaléka volt regisztrált álláskereső Zala megyében, tavaly áprilisban pedig 8,8 százalék.

Áprilisban 1300 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, a belépők közül 100-an első alkalommal szerepelnek a nyilvántartásban.
A munkáltatók 1700 nem támogatott új álláshelyet jelentettek be áprilisban Zala megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!