Gazdaság

2017.03.19. 22:05

Csomag a kereskedelemnek

Zalaegerszeg - Múlt hét elején egyeztetésre hívta a kereskedelmi érdekképviseleteket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség a kormány előtt levő kereskedelempolitikai kérdések témájában.

Hajdu Péter

Az országban 370 ezer kereskedelmi dolgozót érintő megbeszélésről érdeklődtünk a szakszervezeti vezetőktől.

- A munkavállalókkal kapcsolatban három téma merült fel. Az egyik a vasárnapi pótlék ügye. A munkatörvény szerint jelenleg a vasárnapi munkáért 50 százalék pótlék jár, a kormány képviselőivel történt megbeszélésen a 100 százalékos vasárnapi pótlék bevezetéséről volt szó. A másik ötlet az, hogy legyen minden hónapban két szabad hétvégéjük a dolgozóknak. A törvény szerint ma hét nap után kell kiadni egy szabadnapot, és ebből egynek vasárnapra kell esni. Arról volt szó, hogy minden második hétvége legyen szabad. Jelenleg a cégek munkaidőkeretben dolgoznak, és a második napot a keret átlagában adják ki, kinek mikor tudják.

Bubenkó Csaba: - Régi követelésünk, hogy a vasárnapért 100 százalékos pótlékot fizessenek

Ha bevezetnék, hogy minden második hétvége szabad, annak nagyon örülnénk, jó lenne a dolgozóknak, de nem számoltak utána, nincs kidolgozva, hogyan lehet megvalósítani. Ehhez nagyon sok dolgozót kellene felvenni a munkáltatóknak, miközben nem tudnak, mert munkaerőhiány van. A harmadik ötlet az volt, hogy előírják, mennyi embert kell foglalkoztatni a hálózatban. A nagy cégeknek ehhez több ezer embert kellene felvenniük, ami nem lehetséges - idézte fel a minisztériumok részéről elhangzott felvetéseket dr. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

- Mindig azért küzdöttünk, hogy aki vasárnap dolgozik, az kapjon 100 százalék pótlékot. Ehhez azonban kicsit módosítani kellene a Munka Törvénykönyvét. A két teljes szabad hétvége is rendkívül jól hangzik, de nincs annyi ember, akivel meg lehet valósítani. Kérték a véleményünket, amiben mi feltétlenül javasoljuk, hogy erősítsék, gyarapítsák a munkaügyi ellenőrzéseket, másrészt úgy tűnik, hogy egyelőre nincs kiszámolva, nincs kitalálva, mit tudnak adni a dolgozóknak - mondta a KASZ elnöke.

Dr. Sáling József: - Mi is pártoljuk mindezt, de azt hiszem, hogy nem számolták ki
Fotó: Archív

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta, régi követelésük, hogy a vasárnapi munkáért 100 százalékos pótlékot fizessenek a munkáltatók, és ugyancsak javasolták, hogy havonta két szabad hétvégét biztosítsanak a kereskedelemben a dolgozók számára.

- Azért tartjuk mindezeket fontosnak, mert foglalkozni kell azzal, hogy az emberek milyen körülmények között élnek. Az elmúlt három évben kimutatható, hogy az ágazat munkavállalóinak egészségi állapota folyamatosan romlik, a táppénzes órák száma 60 százalékkal nőtt. Folyamatosan csökkent az áruházláncoknál a dolgozók létszáma, tehát nőtt az egy főre eső munka mennyisége. Nem történtek a munkát megkönnyítő technológiai könnyítések - sorolta a kereskedelmi dolgozók helyzetéről a KDFSZ elnöke.

A kereskedelmi cégeket terhelő elképzelések miatt tiltakozott a VOSZ és az OKSZ is. Hogy ennek hatására-e, nem tudni, de a Magyar Idők közlése szerint újabb adóterhelést jelentő törvényjavaslat nem készül az ágazat számára. A napi fogyasztási cikket kínáló áruházláncoknak a jövőben sem kell a parkolóhelyek után számított környezetterhelési díjat fizetniük, és az adóval kiváltható kötelező minimumlétszámot sem fogják előírni számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!