Gazdaság

2014.08.21. 14:00

Csúcson az államadósság

A második negyedév végén 85,1 százalékos volt a GDP-arányos államadósság – jelentette a Magyar Nemzeti Bank a hét elején.

Hajdu Péter

Ezzel történelmi rekord közelébe duzzadt az adósság, bár a nemzetgazdasági tárca szerint idén még csökkenhet. A másidik negyedéves 85,1 százalékos GDP-arányos államadósság egyébként 25.432 milliárd forint. Az elemzők értékelései szerint négy éve állt hasonló mértéken az államadóssági ráta, akkor a forintárfolyam csökkenése játszotta a fő szerepet, most az az államadósság emelkedésben ez kisebb szerepet játszik. A forint árfolyamesése a második negyedévben 65 milliárddal, a nettó hitelfelvétel viszont 434 milliárd forinttal emelte meg a magyar államadósságot, elsősorban ennek következtében alaklut ki a 85,1 százalékos ráta.

Nem lesz könnyű az év végére csökkenteni az eladósodottság arányszámát. Tavaly a kormány 750 milliárd forintra csökkentette a tartalékait és a forint is erősödött az év végére, ezzel sikerült 80 százalék alá tornáznia az adósságot.

Milyen lehetőségei lesznek az idei évre? – kérdeztük Tóth Gergelytől, egy brókerház elemzőjétől.

– Sajnos a forint jelentősen gyengült az év elejétől, az év egészében 300-as szint fölött van az euróval szembeni jegyzése, amire sosem volt példa. Az államadósságunk 40 százaléka pedig devizában van, ezért a forintgyengülés automatikusan emeli az államadósság szintjét. Tehát ha a forint erősödne, az segítene. Erre azonban szerintem rövid távon nincs esély, mert nagyok a befektetői aggodalmak a még hátralevő devizahiteles csomag miatt. Ma rendkívül alacsony a hozamkörnyezet a világban, a magyar állampapírok keresettek a befektetők körében. Az államadósság kezelő központ ezt kihasználva időarányosan jóval több állampapír kibocsátást hajtott végre, mint tervezte, azért, hogy ezt a jó hangulatot meglovagolja, és minél kevesebb kamatkiadása legyen majd a költségvetésnek. A kormány most annyit tud tenni, hogy a második félévben erőteljesen visszafogja a további kibocsátást. Az év hátralevő részében lejáró állampapíroknak jelentős részét már abból a forrásból fogják megújítani, amit az első félévben kibocsátottak. Ez jelentősen csökkentheti az adósságszintet. Még van két nagy devizahitel lejárata az országnak az év hátralevő részében, de új devizakötvény kibocsátás sem lesz. Ahelyett a tartozás egy részét a forint forrásokból fogják kifizetni, elvileg ez is csökkenti majd az adósságszintünket. A kormányzatnak jelentősen felduzzasztott likvid pénztartalékai is vannak, több mint 2 ezer milliárd forintról van szó. Szerintem ezt a számlát is le fogják apasztani az év végére az államadósságszint csökkentése érdekében. És mindezen kívül szigorú költségvetési politikát kellene folytatni, például nem 3 százalék alatti, hanem 2 százalék körüli hiánycélt kellene kitűzni, így akár 80 százalék alá is le lehetne nyomni az államadósság szintjét – válaszolta az elemző.

Felvetettük, hogy az MNB adatai szerint a lakosságnál nagy mennyiségű készpénz halmozódott fel, június végére elérte a 2815,6 milliárd forintot, ez egy háztartásra vetítve 700 ezer forint. Ennek mobilizálása az államadósság csökkentése érdekében nem jöhet szóba, mert a lakosság számára történő állampapír kibocsátás ugyanúgy államadósság növelő.

– A lakosság szerepe a jelenlegi államadósságon belül már 9-10 százalékra tehető, ennyi állampapír van a lakosság kezében, ennyi a követelése. Ez 4-5 százalékról mozog felfelé, ugyanis a bankbetétek már semmit sem hoznak. Ezért a lakosság előszeretettel vesz egyre hosszabb futamidejű állampapírokat. Ez inkább a finanszírozási kockázatokat csökkenti az államadósságon belül, de az államadósságot nem csökkenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!