Gazdaság

2015.08.04. 10:04

Csúnya vége lehet, ha maradnak a szigorú hitelezési szabályok

A rendkívül eladósodott vállalatok nem biztos, hogy képesek lesznek újra refinanszírozni tartozásaikat. A Moody's szerint nem várt mellékhatásai lehetnek az Amerikában bevezetett szigorú hitelezési szabályoknak - írja a Financial Times.

A 2008-as pénzügyi válság után sok kritika érte a bankokat amiatt, mert sokak szerint túl laza feltételekkel hiteleztek. Ezért Amerikában 2013-ban bevezették a nagy tőkeáttételű hitelezést visszafogó szabályokat, ami a kockázatos hitelek csökkentését célozza, ezáltal a bankrendszer stabilitását hivatott erősíteni. Eszerint a kamatráfordítások és adók, az értékcsökkenés és az amortizáció levonása előtti eredmény legfeljebb hatszorosáig nyújthatnak új nagy tőkeáttételű hitelt a bankok.

Az amerikai hatóságok állásfoglalása szerint pedig a refinanszírozás is új hitel kihelyezésének számít. 2018-ban egy nagyobb hullám várható, amikor sok eladósodott cég kénytelen lesz refinanszírozni adósságát, a Moody's szerint azonban a nagy tőkeáttételű hitelek 33,2 százaléka, kb. 255 milliárd dollárnyi kölcsön nem fér bele az új, szigorú jogszabályba.

Ez nagyjából azt jelenti a refinanszírozástól eleső cégek jó részének, hogy az eredeti feltételekkel kell törleszteniük a hitelüket, vagyis bár sokat javult az adósminősítésük a válság óta, most majd mégis kevesebb új hitelt kaphatnak és magasabb kamatot fizetnek érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!