Gazdaság

2016.11.23. 15:23

DK: eszköz-és bérfejlesztés kell

Zalaszentgrót – „Az izgat, hogy a kisvállalkozók hogyan élnek meg és hogyan tudnak munkát biztosítani a helyieknek ” - összegezte látogatása célját Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke városkörnyéki mezőgazdasági -és élelmiszer-feldolgozó kis cégekkel ismerkedett.

Keszey Ágnes

A politikus úgy véli: a tsz-ek és állami gazdaságok – ezzel együtt munkahelyek – megszűnése a falvak halálát okozta. Ezért fontosnak tartja az élelmiszeripar és kertészet elterjedésének felgyorsítását és a modernizációt. Úgy fogalmazott, ha ez nem történik meg, vidéken továbbra sem lesznek munkahelyek.

–  Utoljára tíz éve voltak olyan pályázatok, ahol mezőgazdasági munkagépekre lehetett támogatást kapni. Ezek már öreg gépek, muszáj fejleszteni, mert nem lesznek versenyképesek a vállalkozások. Csekély a szakember-utánpótlás: kevesebb mint 500 fiatal tanul olyan szakmát, amire szükség lenne. Lassú az integráció szakterületek között, hogy nagyobb egységé álljanak össze, hogy tőkeerősebbek legyenek – sorolta Gyurcsány Ferenc. Érdeklődésünkre elmondta: legfontosabb politikai kérdésnek a munkahelyek és bérek helyzetét tartja.

Gyurcsány Ferenc Baracskai József polgármesterrel is találkozott

Fotó: Keszey Ágnes

 

– A környéken sokan nem találnak munkaerőt. Ellenzéki képviselőként furcsa módon azt mondom: helyes, hogy emelkedik a minimálbér és csökken a társadalombiztosítási járulék. Én azzal toldottam volna meg, hogy a kevés embert foglalkoztatóknak lényegesen nagyobb járulékkedvezményt adnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!