Gazdaság

2017.02.21. 13:55

Egy évvel a gyártás után brutálisan zuhan az autók ára

Új vagy használt autó? Sokan teszik fel a kérdést autóvásárlás előtt.

Az általános vélekedés egyébként az, hogy amint kigurulunk a szalonból az új autónkkal, az rögtön negyedével-harmadával kevesebbet ér. A gépjármű használati értéke viszont akár öt évesen sem szenved nagyobb csorbát, ha karban tartották és kímélték azt.- írja a penzcentrum.hu.

Kigurul a szalonból: rögtön 30 százalékkal kevesebbet ér az autó?

Elsőként érdemes az autómárkákat megnézni abból a szempontból, hogy melyik autó mennyire gyorsan veszít az értékéből és persze az sem mindegy, hogy egy vagy tíz éves autót nézünk.

A számításokhoz az Eurotax segítségét kértük, akik az aktuális piaci érték átlagát számolták ki nekünk a márkák egykori listaárához képest.

Ez alapján egy év alatt az Opelek könyvelhetik el a legnagyobb értékcsökkenést, több mint 30 százalékot esik az értékük, míg az átlagos értékcsökkenés mindössze 23 százalék. Ezen az időtávon a Daciák szerepelnek a legjobban, ennek az lehet az oka, hogy ezek listaára eleve nem magas. A Daciák nominális értéke ezáltal közelít a többi márkához, ami a százalékosan alacsonyabb értékvesztésben nyilvánul meg.

A szalonból kigördülés után több szempont van hatással az ár csökkenésére. Egyrészt maga az autó megbízhatósága áll emögött, a különböző, neten elérhető értékelések miatt már könnyű megtalálni azokat a típusokat (évjáratokat), amelyek kifejezetten megbízhatóbbak a hasonló árú más autóknál. Emiatt viszont az amortizáció mértéke kisebb lehet. No, és persze az esetleges balesetekről sem szabad megfeledkezni, az egyes márkák (típusok) között ebből a szempontból is lehetnek különbségek.

Kíváncsi a többi modell értékcsökkenésére? Bizonytalan milyen használtautót érdemes venni? A teljes cikket a Pénzcentrumon olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!