Gazdaság

2016.08.03. 19:50

Élénkülőben az autópiac

Zalaegerszeg - A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete adatai szerint a személyautó-piac fejlődése az első hét hónapban jelentősen gyorsabb volt az előzetes becslésnél.

Hajdu Péter

Míg az MGE az idei egész évre 80 ezer darab új személygépkocsi forgalomba helyezését prognosztizálta, addig júliusig több mint 54 ezret vizsgáztattak és helyeztek forgalomba első alkalommal. Ennek alapján felfelé módosítják az idei piaci elvárásokat. Mint az MGE lapunkat tájékoztatta, továbbra is bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése, és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik.

A felmérés arra is kiterjedt, hogy a magánvásárlók nagyobb része még inkább a használtautó kínálatból elégíti ki igényeit, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánvásárlásnak tekinthető, csupán az áfa-visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba.

Hegyi László egy zalaegerszegi autószalon munkatársa a bemutatott gépkocsi paramétereit ismerteti Fotó: Pezzetta Umberto

Sajnálatos, hogy a drasztikusan növekvő és az újautó-import volumenét jelentősen meghaladó behozott használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a károsanyag kibocsátás növekedését, a közlekedésbiztonság csökkenését okozza, és a használtautó-import a joghézagok kihasználásával az áfa meg nem fizetésében is élen jár. Az importőrök olyan állami intézkedést várnak, ami után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala. Javasolták a kilowatt adó rendszerének felülvizsgálatát.

A kishaszonjármű-piac növekedésének lassulása visszafordult, és az első hét hónap után 16 százalék feletti növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásokat. A nagyhaszonjárműveknél is enyhe piaci növekedést várnak.

- Valamilyen szinten nálunk is érződik a piac bővülése, de elsősorban Budapest és a többi nagyváros, Győr, Szeged, Debrecen húzza felfelé a forgalmat, ahol vannak ipari munkahelyek, és jobbak a kereseti lehetőségek, magasabb az életszínvonal. Zalaegerszegre ez nem jellemző. Az év végében bízik az autóértékesítésben érdekelt vállalkozói réteg. Majd szeptembertől december elejéig derül ki, hogyan sikerült az idei év. Most áll a piac, szabadságok, nyaralások vannak, de szeptember elején vissza kell jönni, a gyereket vinni kell iskolába, akkor indul be az élet - mondja Fatér Imre, az egyik zalaegerszegi autószalon tulajdonosa.

Azzal egyetért, hogy az autókereskedők már túl vannak a halál kategórián . Mint elmondta, a piac vesszőfutásának végét az eredményezi, hogy lassan kifutnak a tíz évvel ezelőtti, katasztrofális hitelek, megszabadulnak az emberek azoktól a terhektől. Másrészt az akkor vásárolt autók elérték a tízéves kort, és egyre többen gondolkodnak a kocsik cseréjéről. A mai autóhitelek forint alapúak és fix kamatozásúak.

- Valós probléma viszont, hogy nagyon sokan idős autókat hoznak be a szomszédos Ausztriából. Közel vagyunk a határhoz, nem gond kimenni Graz környékére. Behoznak olyan autókat is, amiket egyszer még le lehet vizsgáztatni, de két év múlva ki kell dobni. Ennek csak úgy lehetne az elejét venni, ha kormányzati segítség is társulna az autópiac élénkítéséhez. Például súlyadó-kedvezményben, vagy a biztosításban, egyébként a szürke importban jönnek a tíz évnél idősebb kocsik - mondta egyebek között a szakember.

Címkék#Autópiac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!