Gazdaság

2016.10.25. 15:18

Eljött a turkálók alkonya? - A kereskedelemben erős karácsonyt várnak

Zalaegerszeg – A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Hajdu Péter

A januártól augusztus végéig tartó időszak alatt pedig a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A kiskereskedelmi forgalom egyes ágazatai között azonban jelentős különbség tapasztalható. Míg az élelmiszer kiskereskedelemben csupán 2,8 százalékos volt a bővülés, addig kiugróan, 11 százalékkal nőtt az időszak alatt a textil- és ruházati terméket, lábbeliket árusító üzletek forgalma. Ez országos átlag, Zalaegerszegen érdeklődtünk egy nívós ruházati szaküzletben, itt nem ezt tapasztalják.

A megyeszékhelyi Kazinczy tér egyik nívós ruházati üzletében nem támasztják alá a KSH adatot.

– Sajnos nálunk ez a forgalomnövekedés nem tapasztalható. Azt el tudom képzelni, hogy Budapesten ez a helyzet, de nálunk nem. Véleményem szerint itt vidéken a multik elviszik a forgalmat – mondja Kiss Miklósné, az üzlet tulajdonosa, érdeklődésünkre hozzátéve, hogy míg indulásukkor, mintegy húsz éve még öltönyöket és kosztümöket is árusítottak, addig az évek során ez a termékösszetétel megváltozott. – Ma már a forgalmunk nagyobb aránya a farmerekből származik, ez a ruházati cikk, mint a hétköznapi elegancia része, tartja magát – mondta az üzletvezető.

Szabó Ágnes farmert kínál Szabó József vásárlónak, aki ragaszkodik a farmerhez, és vásárláskor a minőséget tartja szem előtt Fotó: Katona Tibor

Mintha csak őt igazolná, egy vevő farmerrel indult a próbafülke felé.

– Számomra szinte állandó viselet, és ha vásárolok, akkor a minőség a fontos – mondta Szabó József.

Érdeklődésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, a kiskereskedelmi forgalom növekedése több éve tart, és egyértelműen a vásárlóerő növekedését jelzi.

– Már 2013-tól nő a kiskereskedelmi forgalom, akkor még egy kisebb emelkedésnek voltunk tanúi, de 2014-ben és 2015-ben egyaránt öt százalék feletti volt a növekedés üteme, és idén is ötszázalékos forgalomnövekedésnél tartunk. Ez azt jelenti, hogy az idei éves emelkedés is ilyen mértékű lesz. Ez a három éven át tartó öt százalék kiemelkedő növekedési ütemnek számít. A jelenlegi helyzetben az látható, hogy az élelmiszerforgalom növekedése átlag alatt mozog, de ez nem jelent problémát, mert az élelmiszerpiac mindig lassabban mozog. Az iparcikkek, azon belül a tartós fogyasztási cikkek és a ruházat forgalma megugrott, itt 8,5-11 százalékos növekedést mértek. Ezeken kívül a webáruházak forgalomemelkedése is kétszámjegyű, az internetes vásárlások már húzóágazatnak számítanak a kereskedelmen belül – válaszolta az OKSZ főtitkára.

Vámos György elmondta, bár a szeptemberi forgalmi adatok még nem ismertek, valószínűsíthető, hogy az év egészében tartja magát a kiskereskedelem forgalomnövekedése. S az év vége felé várhatóan felpörög a vásárlási kedv.

– Biztos, hogy idén a kereskedelemnek erős karácsonya lesz – tette hozzá.

A KSH szerint a forgalom 2 százalékkal csökkent a használtcikk-üzletekben. Felvetésünkre, miszerint a turkálók visszaesése is a vásárlóerő erősödésével van összefüggésben, Vámos György elmondta, egyértelmű, hogy mivel a normál ruházati forgalom 10 százalék felett növekedett, a vevők egy része a használtruha-vásárlás helyett visszatért az új áruhoz. Ugyanakkor messzemenő következtetéseket ebből nem kell levonni, ugyanis a használt cikk forgalom kis arányt, néhány tízmilliárd forintot tesz ki az összes forgalomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!