Gazdaság

2016.12.01. 12:21

Ellenálló fajtákra van szükség!

Keszthely – Magyarországon alanyvessző hiány van - ezt főként Olaszországból pótoljuk - ez is elhangzott a szőlő szaporítóanyag termelők tanácskozásán.

Keszey Ágnes

Első alkalommal rendezte meg a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszéke a „Szőlő Szaporítóanyag Termelői Konferenciát”, melyen olasz és szlovén szakemberek tapasztalatait is megismerhették a résztvevők. A legtöbb előadás azonban az ágazat hazai helyzetéről szólt.

Hazánkban évente 14 millió darab szőlőoltványt állítanak elő. A jelenlegi helyzetet áttekintve szóba került: az ágazatban kétszáz-kétszázötven termelő dolgozik, de a kistermelők egyre inkább kiszorulnak. A szaporítóanyag előállítása nagyon koncentrált: hat-hét nagyüzem látja el a magyar piac kétharmad részét.

– Alanyvesszőből a termelésünk 10-11 millió darab, a fennmaradót külföldről hozzuk be. A kétezres évekig túltermelés volt Magyarországon, ezért nagyon sokan felhagytak ezzel az ágazattal, emiatt nagyon lecsökkent az alanyvessző előállítása- elemezte Szabó Péter, Kertészeti tanszék doktorandusza, a konferencia szervezője.

Hazánk főképpen Olaszországból pótolja a hiányt – ott nagy mennyiségű szaporítóanyagot állítanak elő, s import szempontjából Magyarország számára Ausztria is meghatározó, s jelentős kapacitással bír Szlovénia, Németország és Románia.

A másfél évtizeddel ezelőtti túltermelés után ma hiány van - mondja Szabó Péter Fotó: Keszey Ágnes

A konferencia egyik előadása – melyet a házigazda intézmény több kutatója tartott – a szőlőalanyok jelentőségéről szólt. Magyarországon a borvidékek nagy részén szőlőoltvánnyal szaporítanak, kisebb területen használnak csak dugványt.

– A szőlőalany vesszőnek az a jelentősége, hogy a filoxéra-mentesen tudjuk tartani az állományokat, a fő cél, hogy immunis alanyokat állítsunk elő. Gyakorlatilag a jövő szerintünk az lesz, hogy nem biztos, hogy csak a szőlőgyökértetű ellen kell az alanyainkat megvédeni, hanem komoly hangsúlyt kell fektetni olyan nemesítésre, amelyben szárazságtűrő fajtákat próbálunk behozni a termesztésbe és egyéb más kórokozók ellen is igyekszünk megvédeni a szőlőinket: akár a fuzárium, vagy egyéb más kártevőkkel szemben ellenállóvá kell tenni. A nemesítésnek új irányát kell elindítani – emelte ki Szabó Péter. E munka azonban hosszú időt, akár több évtizedet is igénybe vesz. A konferencián bemutatták a PE Georgikon kar egyik új, ígéretes alanyát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!