Gazdaság

2016.11.30. 20:15

Ellenőrzések az ünnepek előtt

Körkép - A fogyasztóvédelmi hatóság megkezdte az ünnepek előtti ellenőrzéseket. A korábbi évekhez hasonlóan a középpontban a termékbiztonság és a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll.

Zalai Hírlap

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság célja, hogy a karácsonyi vásárlások során a kereskedők szabályszerűen járjanak el, illetve, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek a boltok polcaira, derül ki az NFH lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A hatóság laboratóriumban ellenőrzi többek között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát, illetve az üzletekben és a piacokon a veszélyes termékek kiszűrésére is fókuszálnak. A felügyelők elsősorban a nagy áruházláncok üzleteiben, a hiper- és szupermarketekben, bevásárlóközpontokban tűnnek fel, de próba vásárolnak a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon, a különböző élelmiszerüzletekben, drogériákban, játéküzletekben is. Azt ellenőrzik egyebek mellett, hogy az árfeltüntetés megfelelő-e, megkárosítják-e a kereskedők a vásárlót, s hogy az akciós ajánlatoknak megfelelően történik-e az értékesítés. Megnézik az akciós csomagok tartalmát, és szankcionálják, ha az árkedvezmény nem valósul meg, vagy megtévesztő tájékoztatással találkoznak. Ellenőrzik, hogy kapnak-e számlát, nyugtát a vásárlók, és annak tartalma megfelelő-e, a mérőeszközök hitelesítettek-e, van-e vásárlók könyve, és az azzal kapcsolatos kötelezettségeket betartják-e.

Mivel ilyenkor az átlagosnál több édesség kerül az üzletekbe, az NFH ellenőrzés alá vont húszféle csokoládét: tízféle mikulásfigurát és ugyanennyi táblacsokit. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a mintavételezett termékek megfelelnek-e a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak. A vizsgálat során minden termék megfelelt. Mint közleményükben írják, a Magyar Élelmiszerkönyv előírása értelmében a csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak egyéb növényi zsírt, csupán néhány engedélyezett kivételt (például pálmaolajat és mangó magzsírt). Ám ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5 százalék lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a csokoládé , illetve tejcsokoládé megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz jelölést ott, ahol az összetevők listája is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!